latinica  ћирилица
04/08/2016 |  11:42 ⇒ 12:51 | Аутор: РТС

Нови докази о високој интелигенцији врана

Око 3.000 километара од источне обале Аустралије налази се идилично лијепа Нова Каледонија, али најфасцинантнија ствар на тим острвима су вране.
Врана на Новој Каледонији - Фото: РТС
Врана на Новој КаледонијиФото: РТС

Осим што су најпаметније птице и šшто могу да рјешавају проблеме на нивоу седмогодишњег дјетета, оне праве сопствени алат и знају да ће се ниво воде подићи ако се у њу баци камен или неки други тешки предмет, преноси Спутњик.

Вране на Новој Каледонији научници проучавају већ дуго, а недавно су открили нешто на шта још увијек нису наишли код тих животиња.

Како пише Њу сајентист, вране користе помоћни алат како би лакше носиле неке друге предмете – на примјер, помоћу дрвеног штапића преносе металну матицу.

То је наводно први пут да нека животиња умеће један предмет у други да би га пренијела на другу локацију.

„Једна врана је помоћу штапића пренијела предмет који је био превелик да би га носила у кљуну, што значи да јој је алат олакшао контролисање предмета“, пише руководилац истраживања Универзитета Лунд, Иво Ф. Јакобс.

Научници, међутим, напомињу да је ријеч о птицама које су се излегле у заточеништву, па су додатна истраживања потребна за птице у природи.