latinica  ћирилица
02/08/2016 |  15:12 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

У Српској нема заражених вирусом западног Нила

У Републици Српској ни ове, као ни прошле године није пријављен ниједан случај грознице западног Нила, речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске након што је институт "Батут" из Београда протеклог викенда регистровао првог зараженог пацијента.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир упозорила је да се вирус западног Нила преноси угризом комарца, а не путем контакта са људима или са зараженим птицама.

- За грозницу западног Нила је карактеристично да се инфекција углавном одвија без симптома или су они благи и неспецифични. Симптоми настају три до 14 дана након убода зараженог комарца што је период инкубације. Приближно 80 одсто заражених особа нема никакве симптоме - објаснила је Вукмирова.

Она је додала да 20 одсто заражених особа има блаже симптоме као што су температура, главобоља, болови у мишићима, мучнина, повраћање и понекад отицање лимфних жлијезда или осип по тијелу.

-Симптоми трају кратко или четири до седам дана. Тешка клиничка слика са захватањем централног нервног система /менингитис, енцефалитис/ јавља се код мање од један одсто инфицираних. Нема специфичне терапије као ни вакцине против грознице западног Нила - истакла је Вукмирова.

Она је објаснила да је спречавање уједа комарца најлакши и најефикаснији начин превенције болести изазване овим вирусом.

- Приликом боравка у природи требало би користити инсектициде на откривеним дијеловима тијела, носити одјећу која покрива ноге и руке, не излагати се комарцима у сумрак и у зору, уништавати те инсекте запрашивањем насељених подручја, користити заштитне мреже на вратима, прозорима и око кревета, подесити клима-уређаје на ниже температуре као и собне инсектициде - савјетује Вукмирова.

Она је навела да се смањење броја комараца на отвореном постиже исушивањем извора стајаће воде у којима комарци могу да положе јаја.

- Најмање једном недјељно треба испразнити воду из саксија за цвијеће, канти, буради и лименки. Свакодневно треба мијењати воду за кућне љубимце. Уклонити одбачене гуме и друге предмете у којима вода може да са накупља. Провјерите и да ли кровни олуци правилно одводе воду и очистите их на прољеће и јесен. Хлоришите базене за пливање, спољне сауне и топле купке - поручила је Вукмирова.

У Српској се 2014. године претпостављало да 10 лица са подручја Бањалуке, Добоја и Требиња вјероватно има грозницу западног Нила.

- Сви су били дијагностиковани у Заводу за микробиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске и воде се као вјероватни случајеви у складу са међународном дефиницијом случаја заразних болести - речено је у Институту за јавно здравство Републике Српске.

У Институту напомињу да ниједан случај није потврђен.

Директор Института "Батут" Драган Илић рекао је да да у том иституту имају податке да је на широј територији Србије забиљежено присуство вируса грознице западног Нила, што говори да је неопходно интензивно третирати комарце и предузимати мјере да се грађани заштите од њихових убода.