latinica  ћирилица
30/07/2016 |  12:19 | Аутор: РТС

Лијепе жене лоше по здравље мушкараца

Научно објашњена чињеница истраживања Универзитета у Валенсији наводи да је само пет минута у друштву лијепе жене код мушкараца повећало ниво кортизола и хормона стреса.
Моника Белучи - Фото: ТАНЈУГ
Моника БелучиФото: ТАНЈУГ

Наводно је тај ефекат био појачан уколико се у друштву мушкарца налазила жена која је била “ван њихове лиге“.

Хормон кортизол производи надбубрежна жлијезда у тренуцима када је особа под физичким или психичким стресом, а доводи се у директну везу са срчаним и бројним другим обољењима.

Истраживачи су испитали 84 студента тако што су, појединачно и у одвојеним собама, ријешавали судоку загонетку. Двије непознате особе, један мушкарац и једна физички привлачна жена, такође су биле у соби.

У тренутку кад би женска особа напустила собу, а два мушкарца остала да сједе заједно, ниво хормона стреса код испитаника није порастао. Међутим, кад би испитаник у соби остао само са женом, његов ниво кортизола би порастао.

“У овој студији смо кренули од претпоставке да већина мушкарца, у друштву лијепе жене, има осјећај као да је то идеална прилика за удварање. И док ће неки мушкарци избјегавати лијепе жене водећи се увјерењем како су оне 'изван њихове лиге', већина мушкараца ће заправо имати одређену хормонску реакцију“, појашњава се у студији, пише Телеграф.

Студија је показала да се ниво кортизола код мушкараца повећава након само пет минута кратког социјалног контакта са младом, привлачном женом. Кортизол у малим дозама може имати позитиван ефект али хронично повишен кортизол погоршава одређена здравствена стања, као што су срчане болести, дијабетес, хипертензија и импотенција.