latinica  ћирилица
27/07/2016 |  11:53 | Аутор: Агенције

Природни порођај или царски рез: Предности и ризици

Вагинални или природни порођај, обично се сматра најбољим начином да жена донесе бебу на свијет. Међутим, он носи са собом толико ризика, да се многи питају зашто би се будуће маме уопште одлучивале на ту опцију, будући да се царски рез сада изводи готово рутински.
Бебе - Фото: РТРС
БебеФото: РТРС

Међу ризицима природног порођаја су цијепање вагине, крварење, инконтиненција изазвана слабљењем мишића карличног дна, као и повриједе бебе приликом проласка кроз порођајни канал. Ипак, будуће маме углавном добијају информације о ризицима царског реза.

Велика Британија то планира да промјени и Краљевски колеџ за акушере и гинекологе разматра да ли вагинални порођај уопште треба да се сматра главним начином доношења беба на свијет.

То би значило да би жене у будуће добијале информације о ризицима и једног и другог порођаја, као и слободу да саме изаберу начин на који ће се породити.

Неки сматрају “апсурдним“ да жене дају “сагласност“ за вагинални порођај, али та идеја већ дуго постоји међу акушерима, нарочито зато што се жене све касније одлучују за мајчинство.

“Вагање“ доказа

Иако се и царски рез и вагинални порођај сматрају релативно безбједним у земљама са високим стандардом и један и други начин носе различите ризике.

Студије показују да и љекари и жене погрешно процјењују ризике везане за природни порођај и да упркос томе што чак 95 одсто жена жели да њихов први порођај буде природан, свега 75 одсто успијева да оствари своју замисао.

Код осталих осам осто долази до јаког крварења након порођаја, један одсто мора да прими крв донора, а пет до шест одсто доживи цијепање ткива и то трећег степена (40 одсто доживи неки степен цијепања).

Једна од шест жена заврши на оперативном вагиналном порођају који укључује кориштење форцепса и повезује се са фекалном инконтинецијом и пролапсом материце касније у животу.

Такође, важно је знати да се дуги порођаји, компликације и интервенције, повезују са великим стресом, постпорођајном депресијом и анксиозношћу и фобијама током других трудноћа.

Жене морају да знају истину

То значи да око половине прворотки које се порађају природним путем, тај пут пролази без компликација. У том свјетлу, алтернатива у виду планираног царског реза дјелује примамљиво.

Иако није без ризика – има нешто већи ризик од развоја респираторних проблема на рођењу – може бити чак безбједнија за бебу.

Ипак, ожиљак од операције сљедеће трудноће чини ризичнијим, јер може утицати на развој плаценте и повећан ризик од већег крварења и хистеректомије, иако су такви случајеви ријетки.

Такође, нека истраживања су показала да бебе рођене царским резом имају већи ризик од добијања астме касније у животу.

Пошто свака жена другачије гледа на све те ризике, добијање квалитетних информација требало би да им омогући да одаберу опцију која им највише одговара.

С друге стране, то би могло да повећа трошкове медицинске његе, будући да се предвиђа да би у тим околностима, можда већина жена ипак изабрала царски рез. Још једна негативна страна тог приступа је та да будуће маме због обиља информација о ризицима порођаја, заправо добију само додатни стрес и страх од оног што их чека.

Шта ви мислите: природни порођај или царски рез?