latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:57 | Аутор: Агенције

Руси и Американци праве базу у близини Мјесеца?

Руси и Американци разматрају формирање свемирске базе у близини Мјесеца која ће омогућити даље истраживање Марса и далеког свемира.
Мјесец (илустрација) -
Мјесец (илустрација)

Роскосмос и НАСА ће радити на пројекту будуће орбиталне станице у склопу даљих свемирских пројекта. Пројекат Међународне свемирске станице која представља партнерство Русије, Сједињених Америчких Држава, Европске уније, Јапана и Канаде, биће завршен 2024. године када ће Станица бити оборена у море.

Изградња МСС почела је 1998. године, када је лансиран руски модул "Зарја". Њен посљедњи већи дио "Модул алфа магнетски спектометар", донесен је у мају 2011. године на америчком спејс шатлу "Ендовер", коме је то била 25. и посљедња мисија.

У марту прошле године директор Роскосмоса Игор Комаров потврдио је да ће МСС наставити своја научна истраживања до 2024. године и открио је да САД и Русија воде разговоре о насљеднику тог међународног пројекта. Пројекат база близу Мјесеца биће отворен за све заинтересоване.

Администратор НАСА Чсрлс Болден рекао је да би многе земље могле сарађивати на мисији путовања на Марс.

"Правац наше сарадње је Марс. Разматрамо како најбоље да употребимо ресурсе, финансије и како да одредимо временске оквире и координишемо наше напоре тако да се активности не дуплирају", појашњава Болден.

Неколико ровера тренутно проучава Марс. Посљедњи је "ЕxоМарс" - заједничка мисија Роскосмоса и Европске свемирске агенције, који је лансиран с космодрома Бајконур у марту 2016. године.

У јулу 2015. године Вилијам Герстенмајер, помоћник администратора за људска истраживања и операције НАСА, поручио је да политичке несугласице између Вашингтона и Москве не би требале утицати на програме истраживања свемира.

"Зависимо једни од других у пројекту МСС. Мисије контролних центара у Москви и Хјустону су у свакодневном контакту", наводи Герстенмајер.

Недавно је Анатолиј Зак, аутор портала Рашан спејс wеб, представио неколико опција које разматрају Роскомос и НАСА. Он је открио да америчке свемирске компаније, као што су Боинг и Локид Мартин, раде с руским колегама из свемирске индустрије РСЦ енергија и Хруничев на осмишљавању стратегије нове мисије. Неколико стратегија које се разматрају подразумјевају стварање међународних "станица" у "цислунарном простору", у близини Мјесеца.

"Те базе могле би послужити као платформа за истраживање нашег природног сателита и као одскочна даска за мисије на астероиде, па чак и на Марс", наводи Зак.

Руси су усавршили развој и операцију свемирских модула у којима може боравити посада и који ће имати погон за неколико година рада. Испоставило се да је управо то оно што може да употреби САД.

На МСС се сада врше истраживања како би се пронашао начин за заштиту људског тијела на дужи период у свемиру, што ће бити потребно за мисију на Марс.