latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:28 | Аутор: Б92

Како се добро наспавати за вријеме неподношљивих врућина?

Док температуре из дана у дан поново расту, сан поново постаје све краћи и плићи, а сви знамо колико је важно бити одморан да би се нормално функционисало током дана.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Уколико и ви спадате у групу људи која љети "мучи муку" са сном, прочитајте ових неколико савјета.

Понесите флашу са хладном водом у кревет

Баш као што се у зимским мјесецима користи термофор, тако се и љети можете расхладити обрнутим процесом. Флашу с водом коју сте држали у замрзивачу једноставно ставите у постељину прије него што легнете.

Расхладите пиџаму

Сличан трик можете да изведете и са пиџамом, спаваћицом или било којом другом врстом веша у којем спавате. Ставите веш у кесу, коју ћете затим убацити на 15 минута у замрзивач. Резултат су тренутно освјежење и већа опуштеност организма.

Истуширајте се хладном водом

Иако хладан туш не представља баш најпријатније искуство, одличан је начин да расхладите своје тијело.

Носите искључиво памучан веш

Умјесто сатена или свиле, радије бирајте памук јер овај материјал у већој мјери омогућава кожи да "дише".

Суздржавајте се од конзумирања алкохола

Иако у врелим данима већ сама помисао на хладно пиво чини да вам "цури вода на уста", конзумирање алкохола за вријеме врелих дана није добра идеја. Алкохол узрокује дехидратацију организма, а као посљедица се јавља брже прегријавање тијела. Ако већ одлучите да дозволите себи ово задовољство, обавезно се потрудите да пијете довољно воде између сваког гутљаја и никако немојте пити касно увече.

Замрачите собу

Нека су ролетне у вашој спаваћој соби увијек спуштене, а ако их немате, замрачите собу драперијама или чаршавима како се соба не би прегријавала.