latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:59 ⇒ 12:12 | Аутор: Агенције

У Саудијској Арабији проглашена фатва против покемона

Највише вјерско тијело Саудијске Арабије обновило је фатву стару 15 године против игре о покемонима, пренијели су тамошњи државни медији. Три мушкарца већ су ухапшена на аеродрому због играња те игре. Истовремено, власти Индонезије забраниле су лов на покемоне у зони предсједничке палате.
У Саудијској Арабији обновљен декрет из 2001. године против игре (Фото: news.com.au) -
У Саудијској Арабији обновљен декрет из 2001. године против игре (Фото: news.com.au)

Генерални секретаријат Савејта високих вјерских учењака Саудијске Арабије саопштио је да је обновио декрет из 2001. године против игре са картама о покемонима, као одговор на питања која је добио од вјерника.

Нова „Нинтендова“ игра за мобилне телефоне постала је преко ноћи планетарни хит. Учесници у овој игри у стварном свијету јуре и сакупљају мала чудовишта - покемоне уз помоћ својих паметних телефона.

Саудијски вјерски Савет саопштио је да мутације бића из игре, која имају специфичне моћи, представљају јерес јер промовишу теорију природне еволуције.

„Шокантно је што дјеца толико користе ријеч еволуција“, наводи се у фатви и додаје да игра садржи још неке елементе које забрањује исламски закон, попут „политеизма против Бога кроз мултипликацију божанстава и коцкање, што Бог забрањује у Курану и што подсјећа на вино и идоле“.

У фатви се додаје да симболи у игрици промовишу јапанску религију шинто, хришћанство, масонерију и „глобални ционизам“.

Џакарта, нема лова на покемоне у близини предсједничке палате

Истовремено, око предсједничког комплекса у престоници Индонезије Џакарти данас је постављено штампано упозорење: „Играње игре и лов на покемоне забрањени у близини палате“.

„То је кабинет предсједника, а не игралиште“, нагласио је Беј Махмудин, шеф прес-службе председника Џокоа Видодоа.

Секретар предсједничког кабинета Прамоно Анунг рекао је прошле недјеље да је уловио већи број покемона у палати, али неки званичници страхују да би та игра могла бити ризична за безбједност.

Полицајцима је играње игре забрањено док су на дужности, а локални медији су јавили да је министар одбране Индонезије Рјамизард Рјакуду упозорио да би стране државе игру могле да употребе за прикупљање повјерљивих информација.

Покемон ГО користи „Гугл“ мапе и паметне телефоне за лов на виртуелна створења и у Индонезији је веома популарна, иако још није званично на располагању корисницима.

Индонежанска полиција накратко је у понедјељак привела једног Француза који је у потрази за покемонима ушао у војну базу на острву Јави.