latinica  ћирилица
19/07/2016 |  09:57 ⇒ 09:58 | Аутор: Агенције

Шта је тајна Новакове психичке и физичке савршености?

Једно од становишта кинеске медицине којим се водим јесте идеја тјелесног часовника - схватања да тијело има дневни распоред и да сваки унутрашњи орган има вријеме у коме се исцјељује, каже тенисер.
Новак Ђоковић на бициклу - Фото: blic.rs
Новак Ђоковић на бициклуФото: blic.rs

Древна кинеска медицина има становиште по ком се људски органи обнављају у строго одређено вријеме током 24 сата.

Тјелесни часовник ког се придржава Новак Ђоковић, уз вредни рад и ригорозну исхрану, савезник му је у постизању врхунских резултата.

О тјелесном часовнику свјетски рекет број 1 писао је у својој књизи Сервирај за побједу.

"Кад сам био млад, нису ме учили да се у другим културама различито гледа на храну. Нисам знао за суши, за кинеску храну, за то како Источњаци планирају оброке - ништа од оног што је данас од пресудног значаја за мој план исхране.

За све ове године путовања, учења, истраживања и прихватања, научио сам сљедеће: културе се међусобно разликују, а човјек може из сваке да узме најбоље идеје и примијени их у свом животу.

На пример, једно од становишта кинеске медицине којим се водим јесте идеја тјелесног часовника - схватања да тијело има дневни распоред и да сваки унутрашњи орган има вријеме у коме се исцјељује.

Према традиционалној кинеској медицини, сви органи обнављају се отприлике овим редослиједом у ово доба дана:

Плућа: 3-5. Неки људи вјерују да је разлог томе што се многи од нас буде кашљући, чак и ако не пушимо и водимо рачуна о тијелу, тај што нам се плућа чисте док спавамо и избацују штетни отпад. Ако се лоше хранимо, посао плућа је далеко тежи.

Дебело црево: 5-7. Од пресудне је важности попити воду чим се пробудимо, јер је то доба дана кад дебело цријево ради на томе да избаци токсине из тијела. Вода помаже том процесу.

Желудац: 7-9. Ово је савршено вријеме за доручак јер вам је желудац тад најефикаснији.

Слезина: 9-11.

Срце: 11-13.

Танко црево: 13-15. Ако у тијело уносите неодговарајућу храну, тијело вам у ово доба дана шаље најјаче сигнале. Ако вас у рано поподне муче лоша пробава, болови у стомаку или надимање, то је очит знак да вам је тијело преосјетљиво на једну или више врста хране коју узимате, па морате пажљиво да преиспитате своју исхрану.

Бубрези и бешика: 15-19. Устаљено је вјеровање да је, ако се у ово доба дана осећате уморно и тромо, то још један јасан показатељ да једете превише неке хране на коју вам је тијело преосјетљиво. Требало би да сте послије подне пуни енергије, а не жељни да одремате.

Панкреас: 19-21. Панкреас лучи инсулин, који регулише ниво шећера у крви. Лоша исхрана може да вам изазове глад за слаткишима, нарочито у ово доба дана.

Крвни судови и артерије: 21-23.

Јетра и жучна кеса: 23-3. Лош сан може бити још један знак преосјетљивости на храну. Ако вам је у овом периоду тешко да заспите, то је можда зато што се јетра мучи да очисти тијело од токсина.

Сама идеја да органи раде по неком строго одређеном распореду чини се апсурдна, као и идеја да тестирамо храну тако што ћемо је прислонити уз стомак.

Међутим, није важно да ли ви вјерујете у такав приступ и држите ли га се или не. Важно је да будете отвореног ума. Ја вам само препоручујем да отворите ум и испробате ове разноврсне идеје, и да ослушкујете сигнале које вам тијело шаље.

Покушајте да се одмакнете и са дистанце анализирате шта вам се догађа у тијелу. Будите објективни. Само ви можете знати која вам храна одговара; само ви можете протумачити шта тијело покушава да вам каже", истакао је тенисер у књизи.