latinica  ћирилица
15/07/2016 |  21:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулканско рударство, најтежи посао на свијету (ВИДЕО)

Живи вулкан Ијен у Индонезији „власник“ је огромних количина сумпора, чија се „берба“ сматра најтежим послом на свијету, а тамошњи рудари, који редовно ризикују живот радећи овај посао у крајње нехуманим условима, плаћени су око 12 долара дневно!
 - Фото: АП
Фото: АП

Берачи сумпора редовно носе руду тежине једног човјека на својим леђима и раменима, опремљени су само крпама којима прекривају лице и под великим температурама ризикују живот од отровних гасова, што често оставља дугорочне посљедице по здравље ових радника, преноси Си-Ен-Ен.

Овај вулкан није еруптирао више од 64 године, али је итекако „жив“, што представља основну опасност по раднике, који су, како се сматра, очигледно најхрабрији мушкарци на свијету.

Сваки од њих, наиме, по повратку, мора да балансира са двије огромне корпе на леђима, пуне врелог сумпора, тешке укупно око 80 килограма, који се откида са пода кратера вулкана.

Њихов посао почиње непосредно послије поноћи, у потпуно мраку у коме густ вулкански дим „пали“ синусе оштрим и киселим мирисом.

Видљивост је смањена на једва метар па је чак и уз помоћ батеријске лампе спуштање низ вулкан веома опасно због, како се наводи, камените стазе која је стрма и клизава.

На рубу кратера, око 2.600 метара надморске висине, густина испарења отровних гасова је драстично повећана.

Иначе, вулкан Ијен је посебан јер умјесто ужарене наранџасте избацује лаву плаве боје.

За овај необичан феномен криви су хемијски процеси. Наиме, плави пламен се јавља као посљедица сагоријевања сумпорних гасова у срцу вулкана на температури од 600 степени.