latinica  ћирилица
15/07/2016 |  19:59 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Салкић: ОХР да спријечи одржавање референдума

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић позвао је ОХР да реагује како би било спријечено одржавање референдума о Дану Републике, који, како каже, представља опасност по стабилност прилика у БиХ.
Рамиз Салкић - Фото: РТРС
Рамиз СалкићФото: РТРС

"Евентуалним одржавањем референдума биће пређена црвена линија и отворен пут којим ће Република Српска кренути ка својој самосталности и отцјепљењу, а то са собом носи апсолутну нестабилност", навео је Салкић.

Он тврди да најављени референдум о Дану Републике представља озбиљно кршење Устава БиХ и непоштивање одлуке Уставног суда, те да је "намјењен искључиво Србима како би прегласали вољу друга два народа".

"За нас је једино важећа одлука којом је Уставни суд БиХ укинуо 9. јануар као Дан Републике Српске и сматрамо да је најављени референдум сувишан, противзаконит и противуставан чин", навео је Салкић у писаној изјави.

Истичући да институције БиХ сада имају обавезу да обезбједе спровођење одлуке Уставног суда БиХ, Саклић тврди да ће званичници у властима Републике Српске, који се противе тој одлуци, бити кривично гоњени.