latinica  ћирилица
15/07/2016 |  18:26 ⇒ 16/07/2016 | 07:43 | Аутор: РТРС

Референдум о Дану Републике 25. септембра (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике. Реферндум би требало да буде одржан 25. септембра, када ће грађани одговорити "Да ли подржавају да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?"
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Посланици и власти и опозиције једногласно су подржали одлуку о одржавању референдума. Иако је посљедњих дана био споран датум одржавања, занемарили су несугласице и дали зелено свјетло за одржавање референдума у септембру.

Против су били једино посланици коалиције Домовина. Сједницу су напустили прије гласања, јер је ово за њих прегласавање Бошњака и Хрвата.

Не споре да Српска обиљежава Дан Републике, али, су против тога да то буде 9. јануара, када је и вјерски празник Свети Стефан. 

Грађани ће, према свему судећи, 25. септембра да кажу да ли је 9. јануар Дан Републике или не. Осим усвојене одлуке о расписивању референдума, Скупштина је именовала и деветочлану комисију за његово спровођење, на челу са Синишом Караном. Референдум се више не може одгађати, поручују посланици из Српске.

"С обзиром на чињеницу да је од потписивања ове изјаве прошло више од седам мјесеци, а да су бошњачке политичке странке у Парламентарној скупштини БиХ блокирале усвајање Закона о Уставном суду БиХ, сматрамо да су испуњени сви услови наведени у Изјави политичких представника Републике Српске, као и да постоји оправдана потреба, а на основу члана 70 тачке 5 Устава Републике Српске и Закона о референдуму и грађанској иницијативи, за доношење одлуке о расписивању републичког референдума о Дану Републике", изјавио је Радован Вишковић, шеф клуба посланика СНСД-а у НС РС.

Референдум је једини прави одговор на одлуку Уставног суда БиХ да укине 9. јануар као Дан Републике, поручује потпредсједник Скупштине, Ненад Стевандић. Показало се да та правосудна институција, каже, дјелује као политичка партија у коалицији са Бакиром Изетбеговићем.

"Овај суд је себи дао за право да мијења датум рођења Републике Српске. Уколико неко некоме мијења дутум рођења, онда је на сцени фалсификовање, што није спојиво са Уставним судом", напомиње потпредсједник Народне скупштине РС.

За Бошњаке и Хрвате ово је покушај прегласавања. Одлуке Уставног суда БиХ се, поручују, морају поштовати. Неозбиљно је, кажу, да Народна скупштина доноси одлуке о референдуму, умјесто да штити уставност судских одлука.

"Нити Бошњаци нити Хрвати у овом ентитету неће учествовати у овом циркусу који се дешава овдје. Једна антидејтонска противуставна одлука коју ће донијети само Срби. Исто као што је то било 9. јануара 1992. донијели без Бошњака и Хрвата а сада знате да су темеље овог ентитета градили, не на ружама, него на геноциду над Бошњацима у БиХ", каже Недим Чивић, посланик Коалиције Домовина у НС РС.

Радован Вишковић из СНСД му одговара: "Ово није циркус, ово је демократија и највише законодавно тијело".

Буде ли одржан референдум у Српској, Бошњаци пријете референдумом на нивоу БиХ. Дан Републике Српске 24 године није сметао никоме, каже Соња Караџић Јовичевић и није јасно због чега се тек сада поставља питање уставности. Све упућује на то, каже, да је ријеч о политичкој, а не правној одлуци.

"Бошњаци морају одговорити смета ли им постојање Републике Српске, а најава неког другог референдума звучи као пријетња. Ако неко планира да организује референдум као одговор на овај наш, онда ће можда развалити и ову државу", рекла је Караџић- Јовићевић.

Бошњачки посланици у помоћ позивају високог представника. Траже да под хитно реагујуе на дешавања у Српској.

"Нека дође и санкционише, иначе је његова функција бесмислена", каже Михнет Окић, посланик Коалиције Домовина у НС РС

Док су небројено пута прегласавали Србе, тај принцип Бошњацима није сметао. А није било ни високог представника да ускочи у помоћ.

Референдум је демократски израз воље грађана и као такав мора се поштовати да би се заштитили интереси Српске и њеног народа, главна је порука из Народне скупштине.