latinica  ћирилица
08/07/2016 |  13:05 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Максимовић: Љекари у Бијељини мобилни током врелог љета

Због најављене високе температуре овог љета директор Дома здравља Бијељина Златко Максимовић најавио је повећање броја екипа Хитне медицинске помоћи и савјетовао суграђанима да позову љекара у кућну посјету, умјесто да без велике потребе излазе из кућа.
Директор Дома здравља Бијељина Златко Максимовић и Начелник службе хитне медицинске помоћи  Душко миловановић на конференцији за новинаре -
Директор Дома здравља Бијељина Златко Максимовић и Начелник службе хитне медицинске помоћи Душко миловановић на конференцији за новинаре

На данашњој конференцији за новинаре Максимовић је рекао да ће и обим услуга породичне медицине бити појачан и да ће двије до три екипе у којима се налазе љекар породичне медицине и медицинска сестра увијек бити мобилне и по позиву обилазити становништво.

Грађанима је на располагање стављен и нови телефонски број 055/ 415-210 на који ће 24 часа моћи добити савјете љекара због тегоба у вези са високом температуром, али и здравственим проблемима уопште.

Начелник Службе хитне медицинске помоћи Душко Миловановић рекао је да су симптоми губитка течности у организму који се јављају због врућина осјећај слабости, главобоља, збуњеност и вртоглавица.

Према његовим ријечима, излагање сунцу посебно је ризично за новорођенчад и дјецу до двије године, труднице, лица старија од 65 година и хроничне болеснике, нарочито оне који имају проблема са срцем и високим притиском.

Миловановић је препоручио да се излагање сунцу избјегава у периоду од 10.00 до 17.00 часова, да се умање физички напори и претјерана физичка активност, те да се у излазак не креће без шешира и сунчаних наочара, у удобној и свијетлој гардероби од природних материјала.

Према његовим ријечима, посебну пажњу током врелог љета треба посветити исхрани, при чему се савјетује избјегавање масне, калоричне и зачињене хране, а препоручују се кувана јела, супе и повећан унос воћа и поврћа.

У стану је важно провјетравање у ноћним часовима, током дана се савјетује замрачивање просторија, а уколико се просторије расхлађују клима-уређајима разлика у температури не смије бити већа од осам до 10 степени од температуре споља.

Максимовић је рекао да љекари у Хитној служби Дома здравља Бијељина у просјеку имају 150 пацијената дневно, викендом до 250 пацијената, као и двадесетак кућних посјета у дану.