latinica  ћирилица
08/07/2016 |  10:46 | Аутор: Б92

Научници одбацили повезаност парацетамола и аутизма

Научни експерти одбацили су тврдње да је употреба парацетамола повезана са аутизмом.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Недавно спроведена студија, објављена у Журналу епидемиологије, открила је да су млади дјечаци који су у материци константно били изложени парацетамолу под већим ризиком појаве аутизма. Међутим, директор добротворне организације Аутистика, доктор Џејмс Кјузак инсистира да не постоји довољно доказа који би подржали ове тврдње.

Он је рекао: “Ова студија не обезбјеђује довољно доказа који би поткрепили тврдњу да постоји јака везе између употребе парацетамола и испољавања симптома аутизма. Приказани резултати су прелиминарни по својој природи и не треба да забрињавају породице или труднице“.

Првобитни резултати су прикупљени када су истраживачи у Шпанији регрутовали 2.644 мајки са дјецом и испитали мајке о употреби парацетамола у трудноћи.

На основу открића, дјеца у петој години која су била изложена парацетамолу док су била у материци, била су под већим ризиком појаве сипмтома хиперактивности и импулсивности.

Међутим, није било могуће утврдити тачне дозе, јер мајке нису могле да се тачно сјете. Због тога, експерти тврде да тврдње повезаности парацетамола и аутизма треба одбацити.