latinica  ћирилица
06/07/2016 |  14:15 ⇒ 14:19 | Аутор: РТС

Нова врста паука добила име по нобеловцу Маркесу (ФОТО)

Врста паука која се појавила на планинском подручју Аракатаке, близу Колумбијске сјеверне обале, названа је по славном писцу, нобеловцу Габријелу Гарсији Маркесу.
Тарантула "Kankuamo marquezi" - Фото: AFP
Тарантула "Kankuamo marquezi"Фото: AFP

При бирању имена за нову врсту зглавкара пресудно је било то што је пронађен близу родног града чувеног писца, наводи се у саопштењу надлежних служби, преноси АФП.

Посебно је занимљиво што тарантула Kankuamo marquezi има одбрамбени механизам којим активира жареће длачице које се забијају у људску кожу.

Овај зглавкар се описује као потенцијално застаршујућ, али не и агресивaн. Пауково тијело је дугачко три центиметра са ногама исте дужине, што је укупно шест центиметара.

Група Уругвајаца и колумбијских научника, на челу са Карлосом Перефаном са Уругвајског универзитета, пронашли су ову врсту паука на висини од 2.200 метара, у кишовитом и хладном окружењу.

Габријел Гарсија Маркес (фото:prva.rs)

Габријел Гарсија Маркес је рођен у Аракатаки, близу колумбијске северне обале, на почетку каријере радио је као новинар у Картагени. Многи су га видели као мајстора магичног реализма. Аутор је познатих дела попут Сто година самоће.

Умро је у 88. години, 2014. године у Мексику, гдје је живио са супругом Мерцедес Барћом.

Добитник је Нобелове награде за књижевност 1982. године.