latinica  ћирилица
04/07/2016 |  16:38 ⇒ 16:50 | Аутор: Агенције

Забрињавајуће велики број људи и даље вјерује у ове заблуде

Неки и даље вјерују у приче које су се доказале лажнима. Неки митови су се толико раширили да данас многи нису сигурни шта је истина.
Кинески зид (Фото: Pedronet) -
Кинески зид (Фото: Pedronet)

Ово су најчешћи митови у које се и даље вјерује...

Језик

Пет је основних укуса које разликујемо: горко, слатко, слано, кисело и умами (укус хране богате протеинима). Упркос увријеженој заблуди да су различити дијелови језика специјализовани за поједине укусе, сви укуси долазе са свих дијелова језика.

Електрични вентилатор

У Јужној Кореји постоји мит да ако оставите вентилатор преко ноћи упаљен, он вас може убити. Слично као и промаја.

Мјесечари

Постоји заблуда да мјесечаре не треба дирати. Ипак, истраживања су показала да је вјероватније да ће се мјесечар повриједити ако га не пробудите него ако то учините. Биће мало збуњени, али ће се вратити у кревет.

Бикови

Бикови не виде боје. Реагују на покрете и у тореадору виде пријетњу, а не у црвеној боји, како многи вјерују.

Ајкуле

Интернетом се проширио мит како ајкуле не могу добити рак. Да, могу. Посебно рак коже.

Наполеон

Наполеон се често ставља у кош с ниским људима у историји, али он је са својих 170 цм био један од виших људи у своје вријеме у Француској.


Кинески зид

Кинески зид се види из свемира. Добра пропаганда и занимљива прича, али није истинита.

Нестале особе

Када неко нестане треба сачекати још један дан или 24 сата да бисте пријавили нестанак? Не. Све одмах треба пријавити полицији.

Викинзи

Викинзи су доживљавани кроз историју као племе дивљака с рогатим кацигама. У стварности, те кациге је направио дизајнер у 19. вијеку за потребе Вагнерове опере.

Ајнштајн

Постоји прича да је генијалац Алберт Ајнштајн пао математику у школи. Та прича се брзо проширила интернетом, али није истинита.

Златна рибица

"Имаш меморију попут златне рибице", позната је изрека. У стварности, златне рибице имају памћење од 3 мјесеца, а не 3 секунде како каже познати мит. То је више него код неких политичара.

Мозак

Постоји теорија да људи користе само 10 одсто мозга. Та теорија је погрешно интерпретирана. Наиме, научници су открили да релативно једноставне акције попут стиска руке или изговарања неколико ријечи захтијевају активност много већу од 10% појединих дијелова мозга. Дакле, много више од наших максималних могућности које претпоставља урбани мит с почетка приче.

Жвакаћа гума

Постоји урбани мит којим се плаше мала дјеца који каже да ако се прогута жвакаћа гума, она остаје у тијелу сљедећих седам година. Или још и страшнији мит - да ће вам се жвака запетљати око срца.

Прокувана вода

Ако додате мало соли у воду, она ће прије прокључати? Не, мало соли не прави никакву разлику. Као што ни уље не помаже шпагетима да се не залијепе за лонац при кувању.