latinica  ћирилица
02/07/2016 |  08:55 ⇒ 08:57 | Аутор: Блиц

10.000 долара за "посластицу"

Јестиво птичије гнијездо, које често називају "источњачким кавијаром", једна је од најскупљих намирница на свијету.
Долари - Фото: илустрација
ДолариФото: илустрација

Килограм јестивог птичијег гнијезда у просјеку кошта око 2.500 долара, а може да достигне и до 10.000 долара. А ова намирница заправо настаје од птичје пљувачке.
Супа од птичијег гнезда је деликатес који можете да пронађете у луксузним кинеским ресторанима.


Кинези једу већ вијековима ову "посластицу" и сматрају да има позитивне учинке на тијело.

Гнијездо птице чиопе прави мужјак у доба парења. Његова пљувачка богата је протеинима, калцијумом и магнезијумом, због чега Кинези кажу како ова намирница обнавља тијело и дух. Вјерују и како супа има афродизијачка својства, а наводно подстиче и производњу колагена. Али, није то једини разлог зашто је овај деликатес један од најскупљих на свијету.

Наиме, скупоцјена птичија гнијезда налазе се на тешко доступним мјестима, па се људи понекад морају да се пењу и преко 150 метара у пећине како би пронашли гнијезда.

Она се скупљају три пута годишње, у прољеће, љето и јесен, а птицама треба око 35 дана да направе ново гнијездо. Такође, сакупљачи морају да пазе и да узму гнијездо прије него птице излегну јаја. Већина зараде од продаје не иде сакупљачима већ разним посредницима при продаји.

Цијена бијелих птичијих гнијезда варира између 5.000 и 6.000 долара по килограму, док се за црвено гнијездо може добити и до 10.000 долара по килограму.

Најчешће се користе за супу, али многи ресторани нуде и дезерт од птичијег гнезда који кошта око 50 долара.