latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:30 ⇒ 12:44 | Аутор: РТС

Више јечма – мањи ризик од дијабетеса

Истраживачи са универзитета Лунд потврдили су да редовно коришћење јечма у исхрани поправља опште здравствено стање, смањује концентрацију шећера у крви и тако умањује ризик од појаве дијабетеса.
Јечам - Фото: илустрација
ЈечамФото: илустрација

Јечам садржи специфичну мјешавину биљних влакана која регулишу ниво шећера у крви, умањују апетит и смањују ризик добијања одређених болести срца.

Шведски научници су дошли до тог закључка на основу истраживања у којем су пратили здравствено стање здравих људи средњих година. Испитаници су три дана јели хљеб умијешен углавном од јечма.

Послије 11‒14 сати од конзумирања посљедњег оброка код испитаника су анализирани фактори који утичу на јављање дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.

Утврђено је да се метаболизам учесника у истраживању побољшао за свега 14 сати, уз још неке благодети као што су: контрола апетита, снижен ниво шећера и инсулина у крви.

- Пошто би учесници појели хљеб, у њиховом организму би дошло до раста цријевних хормона који регулишу апетит и метаболизам, као и хормона који учествују у смиривању блажих хроничних упала у људском тијелу. Такви ефекти би у дужем периоду могли да зауставе дијабетес и болести срца - рекла је професорка Ана Вилсон и додала да је изненађујуће али и обећавајуће то што адекватан избор смјесе биљних влакана за кратко вријеме може добро дјеловати на здравље.

Још једно истраживање научника са Универзитета Готенбург у Шведској такође је показало да јечмена влакна узрокују раст цријевне бактерије Prevotella copri, која је директно одговорна за ниво шећера у крви и која може да умањи број штетних бактерија у цријевима.