latinica  ћирилица
26/06/2016 |  15:47 ⇒ 16:39 | Аутор: ФЕНА

Принцова "жута гитара" продана за 137.500 долара

Славна Принцова жута гитара, названа "Yellow Cloud" (жути облак) продана је на аукцији на Беверлy Хиллсу за 137.050 долара, објавила је аукцијска кућа Херитаге "Heritage Auctions".
Принцова жута гитара - Фото: илустрација
Принцова жута гитараФото: илустрација

Омиљену гитару покојног музичара који је прије два мјесеца умро од ненамјерног предозирања у свом дому у Миннесоти, купио је Џим Ирсаy, власник америчког фудбалског клуба Индианаполис Колтс, пише "BBC".

Ирсаy је познати колекционар музичких инструмената и посједује предмете који су некада били у власништву Боба Дилана, Џоха Ленона, Џерија Гарсије и групе "Grateful Dead".

У децембру прошле године купио је бубњеве на којима је свирао бубњар Битлса Ринго Стар за 2,1 милион долара. Зналци кажу да је жута гитара, израђена од јаворовог дрвета с препознатљивим обликом рога на једном крају јединствен инструмент, попут Бетовеновог клавира или Колтрејновог саксофона.

Гитару је израдила компанија "Knut-Koupee Enterprises" из Минеаполиса осамдесетих година, а Принц је на њој често свирао на концертима које је одржавао до деведесетих година.