Диња као финтес савезник - освјежава и помаже мршављењу
Плод диње може бити округлог или овално-издуженог облика, с тврдом глатком, или ипак набораном кором, углавном тежи од 1-2 кг. Унутрашњи, јестиви дио диње, наранџасте је или зеленобијеле боје. У самом средишту плода налазе се сјеменке.
Енергетска и нутритивна вриједност
100 грама диње садржи само 34 кцал.
Такође, садржи изразито велику количину воде, у 100 грама налази се 91 грам воде, због чега се препоручује њена конзумација у топлим љетним данима. С обзиром на ниску калоријску вриједност, као и велику количину воде у љетним мјесецима безбрижно се можете освјежити те хидратизовати ваше тијело охлађеном дињом.
Уједно у 100 грама диње, осим воде, садржи и 8 грама угљикохидрата, 0,8 г протеина те 0,1 г масти.
Богата је витамином Ц, те у само 100 грама налази се 36,7 мг витамина Ц. У мањим количинама садржи тиамин, ниацин, витамин Б6, фолате, пантотенску киселину, жељезо, магнезијум, бакар, калијум, манган и фосфор.
Неке врсте диње, попут цанталоупе, садрже и витамин А који је присутан у облику бета-каротена.
Диња и здравље организма
Витамин Ц, такође и А, дјелују као антиоксиданси те штите организам од кардиоваскуларних болести. Конзумацијом диње можете успорити процес старења организма. Чак штовише, због бета-каротена диња се сматра антиканцерогеном намирницом.
Калијум, који је присутан у дињи, у сарадњи са водом постиче рад бубрега те уклања штетне твари из организма. Уједно и снижава крвни притисак.
Диња и мршављење
Због мале количине калорија, али велике количине воде и антиоксидативних својстава диња је засигурно прави избор за сваког појединца који води битку са сувишним килограмима.
Диња је изнимно слатког окуса и као таква вам може помоћи одагнати потребу за посластицама које поспјешују дебљање.
Наравно, приликом сервирања дињу немојте прелити с чоколадом.