latinica  ћирилица
24/06/2016 |  19:13 | Аутор: Index.hr

Диња као финтес савезник - освјежава и помаже мршављењу

Једногодишња биљка поријеклом из Азије, која припада породици "Cucurbitaceae", са само 34 калорија на 100 грама, је, погађајте, диња.
Диња (Фото: 123rf) -
Диња (Фото: 123rf)

Плод диње може бити округлог или овално-издуженог облика, с тврдом глатком, или ипак набораном кором, углавном тежи од 1-2 кг. Унутрашњи, јестиви дио диње, наранџасте је или зеленобијеле боје. У самом средишту плода налазе се сјеменке.

Енергетска и нутритивна вриједност

100 грама диње садржи само 34 кцал.

Такође, садржи изразито велику количину воде, у 100 грама налази се 91 грам воде, због чега се препоручује њена конзумација у топлим љетним данима. С обзиром на ниску калоријску вриједност, као и велику количину воде у љетним мјесецима безбрижно се можете освјежити те хидратизовати ваше тијело охлађеном дињом.

Уједно у 100 грама диње, осим воде,  садржи и 8 грама угљикохидрата, 0,8 г протеина те 0,1 г масти.

Богата је витамином Ц, те у само 100 грама налази се 36,7 мг витамина Ц. У мањим количинама садржи тиамин, ниацин, витамин Б6, фолате, пантотенску киселину, жељезо, магнезијум, бакар, калијум, манган и фосфор.

Неке врсте диње, попут цанталоупе, садрже и витамин А који је присутан у облику бета-каротена.

Диња и здравље организма

Витамин Ц, такође и А, дјелују као антиоксиданси те штите организам од кардиоваскуларних болести. Конзумацијом диње можете успорити процес старења организма. Чак штовише, због бета-каротена диња се сматра антиканцерогеном намирницом.

Калијум, који је присутан у дињи, у сарадњи са водом постиче рад бубрега те уклања штетне твари из организма. Уједно и снижава крвни притисак.

Диња и мршављење

Због мале количине калорија, али велике количине воде и антиоксидативних својстава диња је засигурно прави избор за сваког појединца који води битку са сувишним килограмима.

Диња је изнимно слатког окуса и као таква вам може помоћи одагнати потребу за посластицама које поспјешују дебљање.

Наравно, приликом сервирања дињу немојте прелити с чоколадом.