latinica  ћирилица
22/06/2016 |  08:02 | Аутор: Блиц

Кинези направили најбржи компјутер у свијету, у секунди обавља квадрилион операција

Најављено је да ће Кина производити суперкомпјутере који не само да ће бити најбржи у свијету, већ ће користити искључиво кинеску технологију, што би био први пут. Компјутер је у стању да направи квадрилион калкулација у секунди.
Кинески компјутер Sunway TaihuLight обавља квадрилион операција - Фото: AP
Кинески компјутер Sunway TaihuLight обавља квадрилион операцијаФото: AP

Тако ће Кина преузети вођство у односу на САД које су некада биле доминантна сила у изради масовних моћних компјутера. Кина је свргнула са трона Америку када су у питању суперкомпјутери рангирани у топ 500. Тако Кина сада има 167 система, а САД 165 система, док Јапан држи треће мјесто са свега 29 система.

Иако су кинески компјутери и до сада били високо рангирани, ове године ће први пут компјутери имати кинеске чипове. Кинеска Комунистичка партија финансијски подржава развој суперкомпјутера и овакве технологије. Овакви системи користе се за прогнозу времена, пројектовање нуклеарног оружја, анализу нафтног поја и друге специјализоване намјене.

"Треба имати у виду да је Кина прије 10 година имала свега 28 система и да није могла ни да се приближи ка првих 30 земаља када је у питању производња компјутера. Ипак, она је брже него било која земља успјела да уђе у историју суперрачунарства", рекли су организатору Топ500 у својој изјави.

С друге стране Кина више неће морати да се ослања на западну технологију. Међу земљама са највише рачунара на Топ 500 листи нашла се и Њемачка и то четвртом мјесту са 26 система, Француска са 18 и Британија са 12 система.