latinica  ћирилица
20/06/2016 |  19:14 | Аутор: Tportal

Колико треба да вјежбате да бисте били здравији?

Француски научници имају добру вијест за све оне који нису луди за вјежбањем. Само 15 минута физичке активности дневно може бити довољно одраслим старијим особама да смање ризик од смрти и побољшају опште здравствено стање.
Вјежбање - Фото: РТРС
ВјежбањеФото: РТРС

Како иду године, редовна вјежба постаје све важнија, будући да помаже у превенцији различитих компликација које произлазе из савременог начина живота. Вјежбање успорава старење нервних ћелија и спријечава губитак памћења, а смањује ризик и од болести срца и крвних судова.

“Године нису изговор за неактивност. Небројено пута је доказано да редовна тјелесна активност има најбољи укупни учинак на здравље. Ипак, мање од половине старијих особа не придржава се препоручених смјерница од 150 минута вјежбања умереним интензитетом недјељно или 75 минута интензивнијег вјежбања“, каже аутор истраживања др Дејвид Хупин, љекар Универзитетске клинике у Сент Етјену.

У истраживању у којем је учествовало више од 123.000 људи у периоду од 12 година, а које су на Евро-превенту 2016. презентовали француски научници, показало се да чак и 15 минута вјежбања дневно може смањити ризик од смрти.

“Петнаест минута умјерене физичке активности дневно чак и код старијих особа није немогући циљ. Мања повећања у тјелесној активности могу омогућити старијим особама да усвоје здравије навике и да се мало помало приближе препорученим смјерницама од 150 минута недјељно. Што више, то боље, али је чак и мало довољно добро“, каже др Хупин.