latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:08 ⇒ 15:14 | Аутор: sputniknews.com

Ни медвјед није могао да спријечи порођај у руској тајги

Доктори у Републици Јакутији прошлог викенда су извели порођај у забаченој тајги, док су спасиоци и полицајци чували породиљу и љекаре од медвједа, саопштили су у Министарству здравља Републике Јакутије.
Родила бебу окружена медвједима ( Фото: minzdrav.sakha.gov.ru) -
Родила бебу окружена медвједима ( Фото: minzdrav.sakha.gov.ru)

Жена у 40 недјељи трудноће одлучила је да помогне мужу и рођацима у риболову. Рибари су кренули на језеро у забачену тајгу. Међутим, почели су трудови, па су супруг и сестра кренули да пребаце трудницу у болницу, али се возило заглибило у блату. Жена је остала са сестром у шуми, док је муж отрчао путем у нади да ће “ухватити“ сигнал на телефону.

“У 23.28 по локалном времену у суботу је у хитну помоћ стигла информација да се у тајги недалеко од града Мирног порађа жена. Кола хитне помоћи и возило Министарства за ванредне ситуације су пожурили у помоћ, међутим, блато на путу им није дозволило да дођу до породиље“, саопштило је Министарство здравља.

Наведено је да су доктори, спасиоци и полицајци морали пјешке да превале велику раздаљину да би дошли до жене која се порађа. Порођај се закомпликовао због крварења труднице.

Спасиоци и полицајци су под оружјем чували жену и докторе од мрких медвједа који су шетали около.

Доктори и спасиоци су због блата морали на рукама да носе мајку и бебу до пута. Тамо су их предали другој докторској екипи, која је их одвезла до централне болнице у Мирном.

“Дјевојчица је здрава, тешка 3,49 килограма, а дугачка 52 центиметра. Захваљујући благовременој акушерској интервенцији и квалификованој медицинској помоћи током евакуације опасности по животе породиље и новорођенчета нема“, навела је главна докторка Татјана Стручкова.