latinica  ћирилица
19/06/2016 |  16:08 | Аутор: 24sata.hr

Чињенице о паници - увијек постоји окидач, али увијек прође

Нико не може да зна да ли ће, и када, у животу добити напад панике. Али, једно је сигурно - увијек постоји узрок, иако се у том тренутку можда не чини тако.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Данас је Међународни дан панике. Само у САД од паничног поремећаја пати шест милиона људи, а процјењује се да ће током живота напад панике доживјет чак 60 милиона Американаца.

Они који се боре с нападима или поремећајем често сами себе највише осуђују. Битно је не осуђивати никога јер ово стање може да се догоди свакоме и покушати себи да помогнете колико је то могуће. Ево чињеница које можда нисте знали.

1. Свако може да доживи напад панике

Може да вас погоди било кад и било гдје, било да имате историју паничних напада или да их никад нисте осјетили. Понекад је узрок очигледан (болест, отказ), а понекад је потпуно нејасно зашто то одједном проживљавате.

2. Постоји разлика између напада панике и паничног поремећаја

Панични поремећаји представљају појаву понављаних напада панике, типично праћених страхом од будућих напада или промјенама понашања којима могу да се избјегну ситуације које стварају подложност нападима. Напад панике је нагли наступ неупадљивог, кратког периода изузетне нелагодности или страха, пише МСД.

3. Неки људи су склонији поремећајима панике

Чешће се јавља код жена него код мушкараца, и обично почиње у раном одраслом добу. Такође је могуће имати генетску предиспозицију за развој поремећаја панике.

4. Симптоми напада панике су врло снажни

Најчешћи симптоми су:
- лупање срца
- знојење
- особа се тресе или дрхти
- вртоглавица и слабост
- бол у прсима
- слабост
- бол у стомаку
- претјерано знојење или осјећај нагле хладноће
- трнци у рукама и стопалима или потпуни изостанак осјећаја у удовима
- страх од смрти
- страх да губите контролу или да ћете полудјети

5. Чини се да напад долази ни од куда, али ипак има свој епицентар

Напад панике може да се појави мјесецима након стресног или трауматичног догађаја. Чак и кад се чини да је епизода панике потпуно нереална, реална је, кажу љекари. Размислите о свим могућим узроцима.

6. За неке људе, страх од губитка контроле и срамоћења је већи од страха од смрти

Врло често страх се јавља због губитка контроле, осјећаја да ћете бити заробљени у непријатној ситуацији, у јавности... Чак и када знате да је ријеч о анксиозности и паници, и даље је застрашујуће осјећати да не владате ситуацијом и да не можете да учините ништа да то зауставите, објаснио је Мерав Гур, клинички психолог за БазФид.

7. Једноставно "диши" неће помоћи

Рећи некоме усљед паничног напада "само диши" може да буде потпуно погрешно јер неправилно дисање може само да га погорша. Потребно је дисати из стомака, да видите да вам стомак иде горе-доље, а помоћи ће и да издишете дуже него што удишете.

8. У току напада се сјетите да ће то проћи

Подсјетите се да су то што осјећате нормални симптоми напада панике. Љекари препоручују да их и именујете у глави како бисте лакше могли да их отпустите. Умјесто "Срце ми ужасно лупа!" реците у себи "срце ми удара брзо, то је одговор мог нервног система и брзо ће проћи", савјетује Гур.

9. Избјегавање ситуација које узрокују напад је заправо контрапродуктивно

То ће вас краткорочно смирити, али на дуже стазе неће донијети ништа добро јер тако можете да почнете да избјегавате низ мјеста и ситуација и све се више отуђујете од других и од живота.

10. Потражите помоћ од стручњака

Тражите човјека који се бави нападима панике, не било којег љекара. Само стручњак ће моћи да вам помогне.

11. Поремећај панике се најбоље лијечи од свих поремећаја

С правом терапијом нападе панике можете потпуно да избјегнете. Сватко ко пати од њих требало би да буде свјестан ове чињенице. Могу да се уклоне, могу да се ријеше.

12. Запамтите, ви нисте ни чудак ни слабић

Када напади почну, многи се осјећају рањиво и крхко. Али, важно је не усвојити тај став о себи како вас не би још више повукао у "млин". Ви само тренутно пролазите интензивније кроз свој живот од већине људи и то ће проћи.