latinica  ћирилица
15/06/2016 |  10:09 | Аутор: Агенције

Због уједа крпеља постала алергична на месо

Алергијска реакција на месо сисара изазвана уједом крпеља звучи апсурдно, али у Аустралији је све више људи који управо због тога сад једу само рибу и пилетину.
Крпељ (Фото: Thinkstock) -
Крпељ (Фото: Thinkstock)

То је случај и са Леонор Џордан која је примjетила да нешто није како треба када је уочила симптоме алергијске реакције на производе са којима раније није имала проблема.

Неколико мjесеци прије тога, ујео ју је крпељ, на шта је имала веома лошу реакцију.

"Цијела глава ми је отекла, изгледала сам као слон. Ишла сам код више различитих љекара, али сви су ми рекли да ће све бити у реду и да не треба да бринем", изјавила је Еленор.

Оно што није знала и што јој нико није рекао је то да лоша реакција на ујед крпеља може да представља фактор ризика за развој алергије на месо сисара. Алергија настаје када пљувачка крпеља промјени имуни систем човјека, који тада почиње да реагује на месо сисара (говедину, свињетину, јагњетину, а понекад чак и на млијечне производе).

Еленор Џордан је на крају открила да се код ње развила алергија управо због уједа крпеља и да спада у групу од 10 одсто оних који имају ову врсту алергије.