latinica  ћирилица
15/06/2016 |  08:34 | Аутор: Агенције

Научници успјели да преваре ћелије бактерија

Научници са Харварда су искористили релативно нову технику спајања гена како би ефикасно креирали живе “хард-дискове”.
Бактерије - Фото: илустрација
БактеријеФото: илустрација

Тим научника које су предводили генетичари Сет Шипман и Џеф Нивала успјели су да поставе приближно 100 бајтова података у живе ћелије експлоатишући имуни одговор бактерија.

Они су користили недавно развијену (и помало контроверзну технологију) познату под именом ЦРИСПР како би преварили ћелије и убацили у њих податке, претварајући на тај начин бактерије у носиоце компјутерског кода.

ЦРИСПР омогућава научницима да пронађу и модификују или замјене генетске дефекте, што је неке навело на забринутост да би на тај начин у будућности могле и да се стварају бебе по наруџбини.

Како би прожели ћелије жељеним информацијама, научници су створили лажне вирусе који су потом упознати с бактеријама. Као одговор на окупатора, бактерије су искључиле ДНК сегмент лажног вируса који је остао заглављен између два дијела ДНК стварног вируса.

У нормалним околностима, то се ради како би бактерија могла да региструје вирус у случају да буде у ситуацији да се поново бори против њега. Међутим, у овом случају, он ће наставити да носи податке (или лажни вирус) па чак и да га прослијеђује будућим ћелијама.

У овом тренутку постоји неколико практичних примјена овог метода које су и даље несавршене. Међутим, научници вјерују да би се они могли искористити за борбу против многих болести, а једна од њих је и ХИВ.