latinica  ћирилица
13/06/2016 |  07:43 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

НСРС: Захтјев за преиспитивање одлуке о Дану Републике (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана сједница тима Народне скупштине за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ која се односи на 9. јануар - Дан Републике Српске.
Сједница тима Народне скупштине - Фото: СРНА
Сједница тима Народне скупштинеФото: СРНА

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић изјавио је новинарима да је тим окончао припрему одговора, који ће Уставном суду БиХ бити упућен након сједнице Одбора за уставна питања Парламента Српске, која је заказана за петак 17. јун.

Чубриловић је нагласио да су искоришћене све правне могућности да би се преиспитала одлука Уставног суда БиХ, којом је 9. јануар као Дан Републике Српске проглашен неуставним.

Уставном суду БиХ биће упућена два захтјева, један којим се тражи да буде прихваћена апелација Народне скупштине и други којим се од Уставног суда захтијева да одулуку о неуставности 9. јануара стави ван снаге. Уколико се суд оглуши о захтјеве из Српске, Чубриловић каже да постоје и други правни лијекови.

Потпредсједник Владе Српске и министар правде Антон Касиповић изјавио је да је тим припремио довољно аргумената, на основу којих би, буде ли одлучио у оквиру права, Уставни суд БиХ могао да поништи своју ранију донесену одлуку.