latinica  ћирилица
10/06/2016 |  21:44 | Аутор: Агенције

Физичар снимио рађање муње (ВИДЕО)

Један физичар с Флориде направио је фасцинантан видео-снимак који приказује "пут муња".
Муња - Фото: Screenshot/YouTube
МуњаФото: Screenshot/YouTube

Нингју Лиу с Технолошког института у Флориди објавио је 20. маја тајмлапс видео-снимак на којем је приказана олуја у 7.000 кадрова по секунди. Ријеч је о довољно малој брзини за опажање муње "у њеном пуном сјају".

Шта се заправо види на приложеном снимку?

Муња на неки начин представља агресивну ријеку електрона чији се извор налази у облацима. Консензус научника о настанку муња заснива се на чињеници да турбулентни услови приликом олуја "гурају" позитивне електроне ка вишим дијеловима облака, док негативне "гурају" ка дну. Ова појава развија претпоставку за стварање електричног поља.

Када се створе савршени услови, мали негативни набој, назван "одломак", ствара се у облаку и представља први корак ка стварању комплетне муње. Ипак, тај бљесак је недовољно снажан да би могао да се види.

Из одломка се ускоро развија низ набоја или "одломака" који убрзано полазе ка тлу. Један одломак дугачак је око 50 метара и не траје дуже од 0,000001 секунде.

У исто вријеме с тла се протеже позитивни набој, висок и до неколико метара. У тренутку сусрета два набоја слиједи пражњење које препознајемо као муњу, а које затим чујемо као гром.

Муње могу да настану међу самим облацима, између облака и ваздуха, као и на путањи с тла према небу.