latinica  ћирилица
10/06/2016 |  20:34 | Аутор: RTL

Знакови који указују на мањак протеина у организму

Бјеланчевине су укључене у скоро све процесе у нашем тијелу.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Оне су заслужне за изградњу мишића, раст косе и ноктију те учествују у стварању хемоглобина који преноси кисионик у тијелу. Ево неколико знакова који би могли указивати на то да вам недостају протеини:

Имате неконтролисану жељу за слатким

Протеини одржавају осјећај ситости дуго након оброка и помажу одржавању нивоа шећера у крви. Ако је ниво шећера у крви нестабилна, због чега осјећате успоне и падове енергије, можда ћете морати повећати унос протеина.

Деконцентрисани сте

Без довољно протеина, ниво шећера у крви стрмоглаво пада и постајете растројени. Протеини помажу мозгу да остане опрезан и фокусиран у сваком тренутку.

Слабост у мишићима

Ако вам је тешко однијети кесе с намирницама од аута до фрижидера, кривца потражите у исхрани. Када не једете довољно протеина, тијело почиње "разбијати" похрањене протеине у облику мишића и других ткива. То ће смањити мишићну масу и  уопштено вашу снагу те ће вам вјежбање и обављање свакодневних задатака постати већи изазов.

Отпада вам коса

Протеини играју велику улогу у расту косе и одржавају фоликуле на глави јаким. Ако вам коса ненормално отпада, можда вам недостаје бјеланчевина у ихрани.

Стално сте уморни

Овдје не говоримо о осјећају ошамућености кад се пробудите, него о осјећају умора који вас прати током цијелог дана. Ако вас усред дана ухвати јака жеља за одмором, вјероватно вам недостаје протеина. Осјећај умора не мора бити само физички. Ментални недостатак мотивације такође је понекад повезан с недостатком протеина.

Увијек сте гладни

Протеини ће вас засити и до сљедећег оброка нећете помислити на нездраве грицкалице. Истраживања су показала да конзумација протеина за доручак такође може помоћи да једете мање током дана.