latinica  ћирилица
09/06/2016 |  18:30 | Аутор: Вечерње новости

Бицикл као дијета

Ако желите да смршате, ојачате мишиће и убрзате метаболизам, а да се притом не одричете омиљених посластица и не умарате много, довољно је да 40 минута три пута недјељно возите бицикл.
Вожња бициклом - Фото: илустрација
Вожња бицикломФото: илустрација

Стручњаци кажу да на тај начин можете да изгубите до два килограма за седам дана и да у исто вријеме ефикасно затегнете мишиће ногу, задњице, стомака и доњег дијела леђа. Да би ефекти били што прије видљиви, потребно је да возите најмање пола сата без паузе, јер је тијелу потребно толико времена да би остварило добру кондицију.

Прије вожње урадите неколико основних вјежбица како бисте се загријали и избјегли упале. Најбоље је да у почетку возите умјереном брзином, а потом на сваких пет минута комбинујете спорији и бржи темпо. Пред сам крај рекреације максимално успорите и полако престаните да окрећете педале, док се бицикл сам не заустави.

Послије тога се обавезно истегните, нарочито обратите пажњу на листове и бутине, јер су ови мишићи најоптерећенији приликом вожње. Не заборавите да у вожњу кренете добро "наоружани" - флаша воде, наочаре за сунце (и као заштита од инсеката), качкет или шешир и крема против УВ зрачења нека увијек буду са вама.