latinica  ћирилица
08/06/2016 |  14:23 | Аутор: Б92

Мајмун изазвао прекид струје у цијелој Кенији

Један мајмун изазвао је квар на елекромрежи у Кенији који је погодио цијелу земљу, када је пао на трансформатор код хидроцентрале Гитару, саопштила је данас кенијска компанија за производњу струје КенГен.
Бјекство преко струјних каблова (архив) - Фото: Screenshot/YouTube
Бјекство преко струјних каблова (архив)Фото: Screenshot/YouTube

Инцидент се догодио у уторак око подне када се мајмун попео на хидроцентралу Гитару, у центру земље, и затим пао на трансформатор. Пад је изазвао преоптерећење других постројења и губитак више од 180 мегавата у централи, што је изазвало национални квар, навела је та компанија, која је највећи производјач струје у земљи.

Било је потребно четири сата да се квар отклони и да се поново успостави редовно напајање струјом у земљи.

Генерални директор кенијске националне електро компаније "Кења пауер" (Kenya Power), Дањел Таре, рекао је да су постројења хидроцентрале КенГена обезбјеђења електричним оградама да би се удаљиле дивље животиње. Он је изразио жаљење због тог "изолованог инцидента" и рекао да компанија испитује рјешења да још боље обезбиједи своја постројења.

Што се тиче мајмуна, он је преживио пад и предат је Кенијској служби за фауну, навела је компанија КенГен.

Гитару је једна од највећих хидроцентрала у источној Африци, налази се 180 километара сјевероисточно од Најробија, и један је од главних извора енергије у земљи.