latinica  ћирилица
07/06/2016 |  19:54 | Аутор: Агенције

СЗО: Потребне јасне смјернице око вируса зика

Свјетска здравствена организација саопштила је данас да је, поводом забринутости око вируса зика и његовог могућег утицаја на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, спортистима и посјетиоцима најбоље понудити јасне смјернице засноване на науци.
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press)

Портпарол СЗО Кристијан Линдмајер рекао је да је забринутост око вируса зика заснована на "великој заступљености те теме у медијима, посебно око Игара у Рио де Жанеиру".

Здравствена агенција Уједињених нација ће сазвати хитан одбор који ће процијенити најновији статус вируса зика који преносе комарци, а изазива тешка оштећења ембриона, док код одраслих изазива неуролошке проблеме, укључујући и риједак синдром који може бити смртоносан или довести до привремене парализе.

Епидемија је почела прије годину дана у Бразилу, а сада се вирус проширио на више од 60 земаља, од којих је најраспрострањенији у земљи домаћина Олимпијских игара овог љета. Генерална директорка СЗО Маргарет Чен формирала је почетком мјесеца стручну комисију која ће размотрити да ли ће се Олимпијске игре у Рио де Жанеиру одржати према плану, због све веће забринутости око вируса зика. Група од више од 200 стручњака је прошлог мјесеца упутила отворено писмо здравственој агенцији УН, позивајући да се Игре одложе или премјесте "у интересу јавног здравља".

Међународни олимпијски комитет саопштио је да нема разлога да се одложе Олимпијске игре, које ће се одржати од 5. до 21. августа.