latinica  ћирилица
04/06/2016 |  15:59 | Аутор: Агенције

Тутанкамонов бодеж је ванземаљског поријекла (ВИДЕО)

Бодеж који је пронађен у саркофагу Тутанкамона израђен је од гвожђа који потиче од метеорита, тврде научници.
Тутанкамонов бодеж (Фото: onlinelibrary.wiley.com) -
Тутанкамонов бодеж (Фото: onlinelibrary.wiley.com)

Италијански и египатски истраживачи су анализирали овај бодеж уз помоћ апарата за флуоресцентну спектрометију како би утврдили хемијски састав, па је пронађен висок садржај никла, који заједно са кобалтом указује на “снажно ванземаљско пореијкло“.

Научници су упоредили састав познатих метеорита дуж обале Црвеног мора. Сличан ниво садржаја никла и кобалта нађен је код једног метеорита. У питању је метеорит по имену карга, који је нађен 240 километара западно од Александрије у морској луци града Мерса Матрух, који је у доба Александра Великог био познат као Амуниа.

Иначе, 1925. године археолог Хауард Картер је пронашао два бодежа. Један је био направљен од гвожђа, а други од злата. Бодеж израђен од гвожђа имао је златну дршку, а деценијама касније је представљао праву мистерију за истраживаче. Наиме, предмети од гвожђа нису били чести у древном Египту, а метални бодеж чак није ни хрђао.

Иако су људи израђивали предмете од бакра, бронзе и злата од 4.000 п.н.е. гвожђе је дошло касније и било је веома ријетко у старом Египту.

Прије три године на гробљу у близини Нила ископане су три бројанице , које датирају из 3200 године п.н.е. и далеко су старије од Тутанкамона.

Закључак истраживача је да су древни Египћани приписивали велику вриједност метеориту за производњу финих украсних или церемонијалних предмета.

Они полазе од хипотезе да су Египћани придавали велики значај стијенама које падају са неба, па се тако већ у 13. вијеку п.н.е. у древним текстовима овај метал буквално преводи као “гвожђе са небеса“.

“Небо је веома важно код древних Египћана. Нешто што пада са неба сматра се као поклон од богова“, каже египтолог Џојс Тајдеслеј са Универзитета у Манчестеру. Висок квалитет сјечива указује на то да је Тутанкамон који је живио током посљедње фазе бронзаног доба уживао подршку ковача, који су били веома ријетки.

Вејрује се да бодеж није једини предмет у Тутанкамоновој гробници који је израђен од метеорита.