latinica  ћирилица
03/06/2016 |  16:48 | Аутор: Вечерње новости

Истанбулским таксистима увриједљиво када вежете сигурносни појас

Стављање сигурносног појаса у таксију у Истанбулу може бити увриједљиво за возача, а ко посегне за појасом готово по правилу ће бити третиран као инострани туриста, пише у Њујорк Тајмс.
Истанбул (Фото: edugeography.com) -
Истанбул (Фото: edugeography.com)

"За потребе потпуно ненаучне студије о овом феномену, ушао сам у 17 таксија у једном дану и, када сам ставио сигурносни појас, девет возача ме је питало - одакле сам, укључујући и једног који је пукао од смијеха док сам покушавао да се прикопчам на поломљену копчу од појаса", пише Тајмсов репортер из Истанбула.

Може бити тешко, додаје аутор, пронаћи исправан појас у истанбулским таксијима, а и када га пронађем, размислим два пута да ли да га употребим, зато што то може да разљути возача, а понекад сам принуђен и да увјеравам да сам заиста Турчин.

"Појас је само украс, ничему не служи", каже један таксиста, а други му је поручио: "Ово је ауто, а не хеликоптер"!

Када је један таксиста чуо "клик" приликом везивања појаса, почео је да узвикује "Оп, оп, оп", што Турци изговарају када желе да привуку нечију пажњу, објашњава новинар, који је тада у ретровизору примјетио "увријеђен израз лица возача".

"Зашто то радиш, па ја умијем да возим", рекао је таксиста муштерији.

Тајмс констатује да се турски таксисти овако понашају, упркос томе што су познати по веома брзој вожњи, проласку кроз црвено свијетло и престројавању из траке у траку на ауто путу без давања мигаваца, док су млађи често на Јутјубу или на игрицама на телефону док чекају у колони у истанбулској саобраћајној гужви.

Репортер је, такође, регистровао да вас таксисти сматрају за иностраног туристу чим вежете појас и преноси дијалог са једним од возача:

"Шта је смијешно", упитао сам на свом матерњем турском. "Одакле сте", упитао је возач. Одговорио сам - "Из црноморског региона. Зашто се смијете?" "Само странци то раде. Ако сте заиста Турчин, онда оставите то и имајте повјерење у своје људе!"