latinica  ћирилица
03/06/2016 |  11:03 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

"Кеплер 62Ф" - планета на којој вјероватно има живота!

"Кеплер 62Ф", пета планета око звијезде "Кеплер 62", има одговарајућу атмосферу која омогућава развој живота, наводе научници.
Кеплер 62 - Фото: илустрација
Кеплер 62Фото: илустрација

"Кеплер 62Ф" удаљен је 1.200 свјетлосних година од Сунчевог система, већи је од Земље за 40 одсто и сасвим је могуће да посједује површинске океане.

У звјезданом систему од пет планета, "Кеплер 62Ф" је најудаљенији од своје звијезде, која је мања и хладнија од нашега Сунца.

Звијезду "Кеплер 62" открио је Насин свемирски телескоп "Кеплер" 2013. године.

Нове компјутерске симулације свих могућих врста атмосфера које би се могле налазити на планети "Кеплер 62Ф" сугеришу да би тамо могло бити живота.

"Открили смо да постоје вишеструки атмосферски састојци који омогућавају да на тој планети буде довољно топло да има површинску текућу воду. То је чини кандидатом за настањиву планету", истиче научник Амава Шилдс са Калифорнијског универзитета.

Због веће удаљености "Кеплера 62Ф" од своје матичне звијезде потребан је "ефекат стакленика", који настаје у атмосфери богатој угљен-диоксидом, како се вода не би заледила.

Одређене врсте орбите могле би омогућити температури на површини планете да се подигне изнад тачке залеђивања у одређено доба године, и то са много мањим количинама угљеника, ближим онима који се могу наћи на Земљи.

До сада је идентификовано више од 2.300 егзопланета изван Сунчевог система, а још хиљаду су непотврђени кандидати за планете.