latinica  ћирилица
02/06/2016 |  19:42 | Аутор: Вечерње новости

"Готард" спаја сјевер и југ Европе

Отворен најдужи тунел на свијету, који се 57 километара "пробија" кроз швајцарске алпе до Италије. Цијели тунелски комплекс главна жељезничка рута од Ђенове до Ротердама. Цијена: 11 милијарди евра...
"Gotard" - најдужи тунел на свијету - Фото: АП
"Gotard" - најдужи тунел на свијетуФото: АП

Најдужи тунел у свијету, дуг 57 километара, јуче је свечано отворен, а редован саобраћај кренуће од децембра. Безмало двије деценије било је потребно да чувени "Gotard" - који пролази кроз истоимени дио швајцарских Алпа и спаја сјевер и југ Европе - буде предат путницима. Комплетирани тунелски комплекс сада је главна жељезничка рута између Ђенове у Италији и Ротердама у Холандији. Овај тунел је постао ново свјетско чудо јер је у многим категоријама "нај", али и зато што је завршен прије рока:

- Слични пројекти пробили су рок и до 23 одсто, а овдје је све готово и прије рока, планираног за 2017. годину. И трошкови су близу предвиђених. Изградња је укупно коштала 12 милијарди швајцарских франака (10,9 милијарди евра), што је тек 20 одсто више него што је првобитно планирано - каже Бент Фливбјерг, шеф катедре за менаџмент великих пројеката на Бизнис школи Саид универзитета у Оксфорду.

Тунел повезује мјеста Ерстфелд у Швајцарској и Бодио у Италији и реализовао је идеју стару више деценија. Први нацрт урадио је швајцарски инжењер Карл Едуард Грунер још 1947. године, али су разне препреке помјериле почетак радова на 1999. годину.

Базни тунел "Готард" заправо је дио већег комплекса од још неколико тунела, а укупни трошкови процјењују се на 24 милијарде швајцарских франака, односно око 3,6 одсто једногодишњег швајцарског БДП. За Швајцарску, "Готард" је био већа ставка у буџету него за САД програм слијетања на Мјесец - "Аполо"!

У првом церемонијалном возу који је јуче прошао кроз тунел били су швајцарски званичници, њемачка канцеларка Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд и италијански премијер Матео Ренци, као и шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер. Када тунел буде потпуно оперативан, скратиће путовање од Цириха до Милана на два сата и 40 минута, то јест за сат.

Због нове руте жељезнички теретни саобраћај постаће ефикаснији, па се очекује смањење броја теретних камиона са дизел-моторима на путевима, што ће унапредити саобраћај и смањити загађење. Очекује се да ће број путника на овој линији порасти са данашњих 9.000 на 15.000 до 2020. године. Максимално оптерећење кад је робни транспорт у питању биће 377.000 тона дневно, односно 15.080 карго-контејнера. "Готард" ће запослити 2.600 радника.

Градња тунела "Готард" постала је могућа захваљујући технолошком напретку машина за копање, које су замјениле опасну методу коришћења експлозива и бушења. Ријеч је о машинама које истовремено буше рупу у планини и бетонирају је, па је практично избјегнут ризик од урушавања. Бушилице су дуге 410 метара, односно четири фудбалска игралишта.

ОБОРИО РЕКОРДЕ

Овај тунел је и најдубљи на свијету: лежи и до 2.300 метара испод планине. У њега су уграђени бакарни каблови дугачки 3.200 километара, што је више од половине удаљености између Лондона и Њујорка. Његова изградња трајала је 17 година. Кроз планински масив Готард у Алпима избушен је укупно 151 километар тунела, прокопане су двије одвојене цијеви за жељезничке пруге и попријечни и безбједносни "краци".