latinica  ћирилица
31/05/2016 |  15:43 ⇒ 15:57 | Аутор: Б92

Направљена маска која контролише снове

Маска се пали послије четири до пет сати када се спавач налази у дубоком сну, а креирана је са намјером да омогући људима да побољшају своје снове и да их се боље сјећају будући да сами учествују у њиховом стварању
Направљена маска која контролише снове - Фото: Screenshot/YouTube
Направљена маска која контролише сновеФото: Screenshot/YouTube

Још од настанка времена, одлазак на спавање и сањање је био најпоузданији начин уживања у искуству виртуелне стварности. Једини проблем је што људи немају контролу у различитим ситуацијама у којима се у сновима нађу.

Међутим, нова технологија може да понуди рјешење за овај проблем, а једна компанија тврди да је направила уређај који омогућава корисницима да постану господари сопствених снова.

Америчка фирма по имену Битбангер Лабс је креирала такозвану “луцидну маску за спавање“ која омогућава људима да контролишу сваки аспект својих снова.

“Помислите на љубичасту краву, окренете се и у ћошку собе ће и бити љубичаста крава“, рекао је Томас Пизел, експерт за снове.

“Можете да ходате кроз зидове, па чак и да причате са самим сном“, рекао је Пизел и додао: “Све што можемо да замислимо, можемо и да директно искусимо“.

Маска која се зове Ремее у себи садржи шест ЛЕД лампица које нијесу довољно јаке да пробуде спавача, али омогућавају мозгу да их региструје.

Маска се пали послије четири до пет сати када се спавач налази у дубоком сну, а креирана је са намјером да омогући људима да побољшају своје снове и да их се боље сјећају будући да сами учествују у њиховом стварању.