latinica  ћирилица
31/05/2016 |  15:36 ⇒ 15:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Епидемија лаишманијазе се шири , изазива труљење ћелија

Највећи број потврђене дијагнозе Лаишманијазе је код људи који бораве у мигрантским камповима или су заробљени у ратним зонама. Истраживање је показало да има више десетина хиљада дијагностикованих пацијената и широм Либије и Јемена.

Блиским истоком се шири тропска болест, лаишманијаза, која доводи до труљења дијелова људског тијела, а која се добија уједом пјешчане муве, инсекта много мањег од комарца.

Кожно обољење лаишманијазу узрокује паразит који улази у крвоток, а болест доводи до ужасних отворених рана, распадања слојева коже и меких ткива, пише "Индепендент".

Лаишманијаза је вјековима ендемска болест у Сирији. Некада је била позната под називом "Зло Алепа". Међутим, након избијања грађанског рата и мигрантских криза, избила је епидемија овог заборављеног обољења, преносе медији.

Истраживање објављено у научном часопису ПЛОС је показало да су стотине хиљада људи тренутно заражени овом болешћу.

Највећи број потврђене дијагнозе Лаишманијазе је код људи који бораве у мигрантским камповима или су заробљени у ратним зонама. Истраживање је показало да има више десетина хиљада дијагностикованих пацијената и широм Либије и Јемена.

"Видјели смо велики број заражених у ратним зонама и морамо хитно да их изолујемо како се не би поновила ситуација коју смо имали са еболом у западној Африци прије двије године" рекао је Питер Хотез, декан америчке Националне школе за тропску медицину и главни истраживач часописа ПЛОС.

Сиријски здравствени систем је уништен ратом. Пацијенти су приморани да путују и по 100 километара до најближе болнице, које су половично оспособљене, преноси Индепендент.

Сусједне земље,које су примиле милионе избјеглица, су потврдиле епидемију лаишманијазе. У Либану је у предходних 12 година забиљежено шест случајева овог обољења. Сада је пријављен 1.033 случај. Више стотина пацијената са овом дијагнозом се тренутно налазе и у Турској и Јордану.

Према медицинским стручњацима, ситуација у источној Либији је критична са повећањем броја обољелих. У Јемену, око 10.000 нових случајева се пријављује сваке године. Стручњаци упозоравају да се болест шири и по проју обољелих и по територијама које први пут биљеже ову дијагнозу.

Др Валед Ал-Салем из Ливерпула, изјавио је за Маил Онлине да се болест проширила и на Ирак, Либан, Турску, а с доласком миграната чак и на државе јужне Европе.

Доктор Валид је упозорио да се болест шири "уједом пјешчаног инсекта, који је много мањи од комарца, а да инфекција показује симптоме од два до шест мјесеци након уједа".

СЗО је саопштио да је лаишманијаза спада у "занемарне" тропске болести. Прије рата је држана под контролом сузбијањем пјешчаних инсеката али да је од почетка рата потпуно запостављена, при чему су ратни услови идеални за ширење ове болести.