Трешње умјесто аспирина
Донедавно се то сматрало народном медицином, но истраживања су дала и научни темељ тим причама.
Иако су веома добар извор витамина, ипак не садрже толико Ц-витамина као јагоде, али присутност антиоксиданата и других корисних састојака чини их изузетно здравим воћем.
Трешње садрже витамине Ц, Б и А, биофлавоноиде, елагичну киселину, антоцијанин, мелатонин. Ови састојци помажу у борби против рака, у превенцији срчаних болести, ублажавају болове узроковане артритисом и гихтом, главобољу, ублажавају симптоме повезане с фибромијалгичним синдромом. Трешње помажу да нам тијело производи мелатонин на сигуран и здрав начин, те побољшавају физиолошке и менталне функције.
Свјеже трешње су добре за отклањање физичке и умне исцрпљености, а киселе трешње побољшавају расположење. Врло слична здравствена својства имају и вишње.
Као и већина воћа, и трешње имају много калијума, а мало натријума што помаже приликом излучивања воде из организма. Трешње се сматрају изврсним извором бора што у комбинацији с калцијумом и магнезијумом изузетно повољно утиче на здравље костију.