latinica  ћирилица
28/05/2016 |  13:25 | Аутор: РТС

Огромно морско чудовиште дуго 27 метара

Џиновска лигња остаје једно од најмистериознијих бића наше планете. Сматра се да највећи примјерак датира још из 1639. године, али је џиновска лигња први пут фотографисана у свом природном окружењу тек 2004. године.
Дивовска лигња - Фото: Screenshot/YouTube
Дивовска лигњаФото: Screenshot/YouTube

"Још од тог открића, постоје спекулације да је то максимална величина мистериозног створења", открио је биолог шкотског Универзитета Сент Ендрјуз, др Крис Пакстон.

Наводно највећа лигња је виђена током Другог свјетског рата на Малдивима, дугачка чак 53 метара, али та чињеница никада није потврђена.

Ипак, многи су кроз историју имали тенденцију да знатно прецјене величину лигњи.

На примјер, према новој књизи аутора Дарена Неша, Џ. Д. Старки, који је видео лигњу на Малдивима, тврдио је да била дужа од брода у коме се он налазио, а његово мјерење није ни укључило пипке којима се животиња храни – који чине више од половине дужине тог мистериозног бића.

Мјерење цијелог тијела џиновске лигње такође може бити тешко јер, када се извади из воде, мека ткива могу постати еластична и неприродно истегнута.

Дакле, др Пакстон је елиминисао непоуздане податке, а затим користио различите технике за процјену максималне величине до које џиновска лигња може да нарасте.

Тај процес укључује извођење вриједности укупне дужине лигње – од величине појединих дијелова тијела, као што су кљун или плашт.

Највећи примјерци

Најдужа поуздано измјерена лигња имала је плашт дуг 2,79 метара, како је истакао др Пакстон Би-Би-Си Земљи.

"Ријеч је о примјерку заглављеном у близини Новог Зеланда, маја 1879. године. Али укупна дужина није забиљежена. Из овога можемо извести укупну дужину од 14,28 м".

Али, то ипак не значи да лигње достижу максималну дужину од 14,28 м – из два разлога.

Први је да немају све лигње тијела са потпуно истим пропорцијама. Двије лигње једнаке дужине могу имати пипке различите дужине, као што и људи исте висине могу имати дуже и краће ноге једни у односу на друге.

Други разлог је да је мало вјероватно да је највећи џиновска лигња свих времена иста која је и ухваћена од стране човјека.

"С обзиром на то да варијација појединих индивидуалних примерака са плаштом дугим 2,79 м могу да варирају од 5,83 до 27,53 м укупне дужине. То указује да џиновска лигња расте до 20 м, као и да је сасвим прихватљиво да може да достигне 27 м или више".

"Ја бих ипак нагласио, као одговорни научник, да се ово заснива на извођењу вриједности", објаснио је др Пакстон. "И као што сам рекао мојим студентима, то може бити неодређено".

Чак и ако се други стручњаци за лигње не слажу, др Пакстон се нада ће се појавити будућа открића која ће потврдити његове теорије.