latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:57 ⇒ 11:57 | Аутор: Агенције

У атмосфери комете пронађене компоненте живота (ВИДЕО)

Инструменти на сонди Росета детектовали су градивне блокове живота, укључујући и аминокиселину глицин и елемент фосфор и то у гасовима који окружују комету 67П/Чурјумов – Герасименко.
Комета 67П/Чурјумов (Фото: ESA/Rosetta/NavCam) -
Комета 67П/Чурјумов (Фото: ESA/Rosetta/NavCam)

Научници су по први пут директно детектовали кључну аминокиселину и богату селекцију органских молекула у "прашњавој" атмосфери комете што иде у прилог хипотези да су ови ледени објекти у једном тренутку историје наше планете донијели “живот“ на њу.

Иако је глицин раније детектован и у узорцима прашине с комете, које је на Земљу донијела мисија Стардуст, ово је први пут да је та материја примјећена у свемиру.

Росета летјелица дизајнирана је да кружи око комете 67П/ Чурјумов- Герасименко у новембру 2014.

"Са свим органским једињењима, аминокиселинама и фосфором, можемо рећи да комета заиста садржи све што је потребно за настанак живота – изузев енергије", изјавила је Кетрин Алтвег са Универзитета у Берну у Швајцарској, главни истраживач која ради на РОСИНА инструменту мисије Росета.

"Комета уопште нема енергију, па на њој не може настати живот", рекла је Алтвег. "Међутим, када се комета нађе на топлом мјесту – рецимо да упадне у океан – ови молекули се ослобађају, крећу се, међусобно реагују и можда тако настаје живот".

Глицин, једна од најједноставнијих аминокиселина, обично се налази везан за друга једињења у чврстом облику, што значи да га је тешко детектовати у гасовима.

Иако су научници трагали за глицином телескопима у облацима гаса у регијама свемира у којима се рађају нове звијезде, тек сада је први пут опажен у свемиру. У овом случају, Росета је била довољно близу комете да детектује глицин који су отпуштале честице прашине у њеној близини.

Аминокиселине су основе за изградњу протеина, чији су комплексни молекули кључни за живот на Земљи. Алтвег је са тимом тражила и друге аминокиселине код комете, али је пронашла само глицин – једини који може да настане и без воде у течном стању.

Фосфор је такође кључан за живот какав познајемо. Између осталог, тај елемент је кључни дио ДНК и аденозин трифосфата (АТП), молекула који чува хемијску енергију коју користе ћелије.

"Запитате се: колико планета као што је Земља заправо постоји? На колико њих је еволуирао живот", каже Алтвег.

Њено истраживање објављено је у часопису "Science Advances" 27. маја.