latinica  ћирилица
27/05/2016 |  19:28 | Аутор: Независне

Жене треба да пију највише три шољице кафе

Уобичајена јутарња шољица кафе има већи утицај на организам него што се мисли. То се прије свега односи на жене, и на потенцијалне негативне посљедице на њихово здравље...
Топли напитак - Фото: РТРС
Топли напитакФото: РТРС

И поред многобројних доказаних позитивних ефеката кофеина из омиљеног напитка, кафа може да изазове и појача низ тегоба. Да је кафа "проблематична" открили су и истраживачи са Дјук универзитета. Они су установили да испијање кафе може да изазове ширење крвних судова у грудима, што доводи до отока и бола. То се не односи само на дане пред менструацију, већ и на остале дане невезано за циклус.

Набрекле груди

Посебно у вријеме ПМС-а болна отеченост груди је изражајнија код жена које пију више кафе. Такође, студија је показала и да су жене које су престале с навиком испијања кафе имале знатно мањи бол у грудима током предсмеснтруалног периода него док су пиле кафу.

Пмс симптоми

У једној другој студији Универзитета у Орегону, пијење кафе повезано је са интензитетом предменструалних симптома. Тачније, што више кафе жене пију, то више имају озбиљније и интензивније ПМС симптоме. Веза између кофеина и ПМС настаје због чињенице да кофеин изазива анксиозност, што истовремено повећава ниво стреса. Пошто је стрес познат као узрочник интензивнијих симптома у ПМС-у, жене које пију кафу морају да смање унос или потпуно избаце кафу, барем током дана пред менструацију.

Фиброцистичне груди

Жене које имају фиброцистичне груди често имају болне и осјетљиве дојке, поготово око циклуса. Ово неуједначено, чворнато ткиво груди испуњено је воденим цистама, али се не повезује нужно с раком дојке. Ипак, такве груди су веома осјетљиве на хормонске промјене, због чега долази до бола у грудима. Нажалост, испијање кафе може да погорша ове тегобе, баш као и чоколада. Иако кафа и чај не морају нужно да изазову бол у грудима, неке студије су показале да избацивањем кофеина може знатно да се умањи осјећај бола у грудима, поготово код жена које имају фиброцистичне груди.

Нетачни налази мамографије

Постоји и уска веза између пијења кафе и мамографа. Према америчком Програму контроле цервикалног канцера и рака дојке, свакодневно пијење кафе смањује могућност добијања тачних резултата на мамографу. То је зато што кофеин ствара цисте које могу да подсјећају или чак заклоне канцерогене лезије. Додатно, узимање кофеина повећава осјетљивост у грудима, чиме процедура мамографије може да буде болна.

Депресија

Доктор Брус Вајлд, у својој књизи "The Antioxidant Prescription: How to Use the Power of Antioxidants to Prevent Disease and Stay Healthy for Life", навео је истраживања која су показала да смањење уноса кофеина и шећера код депресивних особа побољшава расположење. Кофеин утиче на неуротрансмитере који преносе допамин. Кофеин повећава количину допамина на сличан начин као што то чине хероин и крек. Нјегов учинак је пуно слабији, али механизам је исти. Научници сумњају да је та повезаност са допамином оно што утиче на зависности од кофеина.

Неплодност

Свакодневно конзумирање више од двије шољице кафе повезано је са обољењима јајовода и ендометриозом, а обе болести могу да доведу до неплодности. Свега једна до једна и по шољица кафе дневно успорава зачеће код жена које покушавају да затрудне. Нека истраживања су показала да једна шољица кафе дневно упола смањује шансе за зачеће, мада су друга истраживања навела да је за то ипак потребно пити од две до три шољице кафе. Иако нису сва истраживања сложна по питању утицаја кофеина на плодност, љекари који се баве природном медицином савјетују женама које желе да остану у другом стању да престану да пију кафу.