latinica  ћирилица
27/05/2016 |  17:05 | Аутор: novosti.rs

Шта се људима дешава у глави након смрти

Живот послије смрти заиста постоји, потврдили су научници који су први пут у историји открили да особа остаје свјесна чак и након што умре. Међутим, није све тако и једноставно и није баш онако лијепо како вам показују на филмовима.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Истраживање са Универзитета у Саутхемптону, које је вршено над 2.000 испитаника, показало је да мисли заиста настављају да постоје чак и након што срце стане. Иако се раније вјеровало да мозак престаје да ради у року од 30 секунди након што срце стане, најновији подаци показују супротно.

Наиме, научници су годинама сматрали да мозак не може да функционише након што срце престане да пумпа крв, те да с обзиром на то ни мисли, тј. свијест не може да постоји након што је особа клинички мрта (срце више не ради). Међутим, ово истраживање је показало да људи и након што су проглашени клинички мртвима у неким ситуацијама остају свјесни онога што се дешава око њих, или барем осјећају емоције.

"Насупрот популарном увјерењу, смрт није одређени тренутак, већ потенцијално реверзибилни процес до ког долази након што озбиљна болест или нека несрећа прозрокују да срце, плућа и мозак престану да раде. Ако покушај да се процес заустави успије, онда то називамо срчаним застојем. Ако, пак, покушај не успије, називамо га смрћу", прича др Сем Парниа, који је водио истраживање.

У склопу студије су научници испитивали преко 2.000 људи из Аустрије, Америке и Велике Британије који су преживјели клиничку смрт. Готово 40 одсто испитаника је рекло да је доживјело неку врсту свјесног стања након што су проглашени клинички мртвима.

"Ово показује да људи имају мождану активност након што срце стане, али након што се поврате губе памћење, што због повриједе што због седатива који су им дати. Због тога се не сјећају сви", објашнајва доктор.

Занимљиво је да искуства ових људи не одговарају ономе што сте видјели у филмовима,. Наиме, свега два одсто људи је своје искуство описало као "доживљај ван тијела" - када је особа у потпуности свјесна онога што се дешава око ње, и може да види и/или чује шта се дешава. Више од половине оних кој су били свјесни кажу да нису могли да виде шта се дешава око њих, али су искусили осјећај страха, што је само по себи индикација да је свијест и даље укључена.

Међутим, вјероватно највећи успијех овог истраживања јесте један човјек од 57 година који је након клиниче смрти могао да чује све што се око њега дешавала. Раније су научници оваква искуства приписивали сањају или халуцинацијама, али будући да је човјек до детаља описао шта се дешавало око његовог кревета нема другог објашњања, кажу научници, него да је човјек једноставно заиста био свјестан свијета око себе током три минута, колико му срце није куцало.

"Ово је изузетно значајно откриће, јер се раније претпостављало да су искуства људи у клиничкој смрти резултат илузија и халуцинација или у моментима прије мнего што је срце стало, или у тренуцима након што је оно поново покренуто. У овом случају, човјек је свјестан баш онога што се дешавало током та три минута, а његов опис догађаја се до детаља слаже с оним што се заиста дешавало", истиче научник.