latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:07 | Аутор: novosti.rs

Заштита од токсина

У посљедњих неколико година све чешће се спомињу токсини. Понеко нагласи њихову отровност, а тек понеко спомене да се токсини у храни скоро па не могу уништит.
Афлатоксини - Фото: blic.rs
АфлатоксиниФото: blic.rs

У посљедњих неколико година све чешће се спомињу токсини. Најчувенији је афлатоксин. Углавном се токсини спомињу када је у питању извоз робе, посебно житарица, а понекад када је у питању млијеко или прерађевине од житарица, на примјер, кекс.

Понеко нагласи њихову отровност, а тек понеко спомене да се токсини у храни скоро па не могу уништити.

Међутим, врло мало објашњења се пружа за најважније питање: како да се заштитимо од токсина?

Грубо речено токсини су продукти гљивица које се хране на нашој храни. Те гљивице, између осталог, производе токсине да би се заштитиле од других организама. Свака плесан на пекмезу, хљебу, брашну, орасима и свему другом није ништа друго него гљивично обољење које у себи има оксине који нам озбиљно нарушавају здравље.

Значи, да бисмо спријечили да гљивична обољења која производе токсине заразе наше биљке, морамо их правилно заштитити средствима за заштиту биља.

Тренутно су у природи повољни услови за гљивична обољења. Међу најугроженијима је пшеница. Производи који су врло добри за заштиту нашег жита су Дует Ултра и Осирис. Добро прегледајте пшенице, у зпомоћ најближег агронома, и заштитите их. Ако се биљке не заштите на вријеме, односно прије појаве болести, послије је узалудно.

Добри агрономи ће вам реци када треба радити. Не чекајте да се почне причати по селу па онда третирати. Упамтите једно правило: када се о проблемима у заштити биља почне причати по селу, за прскање је већ прекасно и рјешења више нема. А за пшеницу је већ врло близу да буде прекасно.