latinica  ћирилица
25/05/2016 |  12:25 | Аутор: СРНА

Четири нова лијека за обољеле од мултипла склерозе

Обољелима од мултипла склерозе у Републици Српској од ове године доступна су четири нова лијека која у потпуности финансира Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.
Таблете - Фото: AFP
ТаблетеФото: AFP

Ријеч је о лијековима "интерферон бета 1а", "глатирамер ацетат", "финголимод", те "натализумаб".

Из ФЗО напомињу да ове лијекове обољели добијају у болницама, а набавља их Фонд посредством јавних набавки, те подсјећају да је до ове године обољелима од мултипла склерозе Фонд обезбјеђивао лијек "интерферон бета 1б".

"Обољели од мултипла склерозе ослобођени су плаћања партиципације, те трошкове њихове здравствене заштите у потпуности финансира ФЗО Српске", саопштено је из Фонда.

Већ дужи низ година обољелима је омогућено лијечење у Специјалној болници за рехабилитацију Горња Трепча у Србији, гдје су прошле године на лијечење упућена 254 осигураника.

За њихово лијечење Фонд је издвојио око 287.000 КМ, а обољелима се одобрава 21 дан лијечења у току године у Горњој Трепчи.

Из ФЗО поручују да ће Фонд настојати да и у наредном периоду унапређује здравствену заштиту обољелих од овог тешког обољења, који и сада остварују права која су на нивоу, па чак и већа у односу и на много развијеније земље.

Данашњи дан се у свијету обиљежава као Дан обољелих од мултипла склерозе с циљем подизања свијести о овом обољењу.