latinica  ћирилица
20/05/2016 |  14:21 | Аутор: Глас Српске

Тиграсти комарац пронађен у пет градова Српске

Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" пронашао је тиграсте комарце на пет локација у Републици Српској и то на подручју Бањалуке, Лакташа, Бијељине, Градишке и Брода.
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press)

Како показују документа, која су у посједу "Гласа Српске", овај изузетно опасан инсект и преносник многих заразних болести откривен је чак и у једном стану у улици Јована Дучића у Бањалуци.

Ларве и одрасли тиграсти комарци у Бијељини нађени су код вулканизерске радње у насељу Љељенча, а вулканизерска радња била је њихово станиште и у Лакташима, и то у насељу Бошковићи. Када су у питању Градишка и Брод, тиграсти комарци откривени су код самих граничних прелаза.

Директор Института "Др Васо Бутозан" Драго Недић потврдио је да су на свим овим локацијама пронашли тиграсте комарце, и то још крајем прошле године. О њиховом присуству одмах су обавијестили Институт за јавно здравство РС, који је наложио ове године све неопходне мјере како би их уништили.

- Наше препоруке су да се у идућем периоду озбиљно разматра уништавање ових комараца како бисмо спријечили њихово размножавање - истакао је Недић.

Према његовим ријечима, најбољи метод уништавања јесте док су комарци још у развоју, а најслабији ефекат имају прскање и запрашивање када већ постану одрасли комарци.

Да је ситуација озбиљна, свјесни су у локалним заједницама, које су спремне да предузму све неопходне мјере дезинсекције.

Начелник Одјељења за привредне и друштвене дјелатности у Лакташима Александар Јерковић каже да су добили детаљна упутства за уништавање тиграстих комараца.

- По процедури јавне набавке изабраћемо предузеће које има стручне референце како бисмо могли ефикасно да уништимо све ларвициде тиграстих комараца - нагласио је Јерковић.

Директор Дома здравља Градишка Милан Шврака каже да ће предузети све неопходне мјере дезинсекције чим добију препоруке надлежних.

Ипак, оно што службе и фирме које обављају дезинсекцију треба да имају на уму, јесу процјене свјетских здравствених организација да свако повећање температура за 0,1 степен Целзијуса шири станиште комараца и до 150 километара.

Тиграсти комарци најпознатији су преносници вируса, односно, грознице "западног Нила". Они који оболе имају симптоме сличне грипу и прехлади.

- Најчешће је то повишена тјелесна температура, главобоља, умор, бол у зглобовима, а понекад вирус може изазвати и осип на кожи, натечене лимфне чворове и бол у очима - објашњавају епидемиолози.

У један одсто случајева вирус "западног Нила" изазива тешку неуролошку инфекцију која може изазвати упалу мождане овојнице, односно менингитис и енцефалитис, а упала се може проширити и на кичмену мождину.

Тиграсти комарац је један од оних који преносе и "зика" вирус, а који се доводи у везу са поремећајем у развоју беба. Свјетска здравствена организација упозорила је да би овај вирус могао да се прошири на Европу са доласком топлијег времена.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство РС др Радован Братић каже да су наложене пооштрене мјере дезинсекције.

- Институт ће пооштрити критеријуме за давање сагласности извођачима на програме и оперативне планове спровођења систематске дезинсекције. Без те сагласности извођачи не би смјели кренути са дезинсекцијом - истакао је Братић.

Осим тога, неопходно је интензивирати теренску контролу у току самог извођења дезинсекције, као и оцјену ефикасности.

Шта је тиграсти комарац?

Тиграсти комарац (Aedes albopictus) је тропска и суптропска врста југоисточне Азије. Назив је добио по бијелим пругицама које има по тијелу и ногама, а распрострањен је на свим континентима.

Најчешћи начин преноса у нова подручја је у аутомобилским гумама у које комарац полаже јајашца.

У Европи први пут је забиљежен 1979. године у Албанији. За разлику од обичног комарца, који је активан ноћу, тиграсти комарац је врло агресивна, дневно активна врста која напада током цијелог дана.