latinica  ћирилица
17/05/2016 |  08:52 ⇒ 09:01 | Аутор: Агенције

Знакови на тијелу који откривају да нисте здрави

Људско тијело је једна невјероватна машина коју треба редовно сервисирати и пазити. Управо због тога, врло је важно да послушате што вам ваше тијело говори...
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Прочитајте десет знакова које не смијете игнорисати, а говоре да нисте здрави колико мислите:

1. Сиједа коса прије 40 године
Сиједе власи природна су појава која често зависи од генетике. Али, ако имате више од 50 одсто сиједе косе већ у 30. годинама живота, а такве случајеве немате у породици, то може бити знак дијабетеса.

2. Младежи
Иако је већина младежа на тијелу безопасна и бенигна, неки могу бити поприлично опасни, посебно они које су настали сунчањем. Сенилна или актинична кератоза настају дјеловањем сунца и његовог УВ зрачења те се убрајају у преканцерозне промјене на кожи.

3. Бјеоњача
Бјеоњача би требала бити увијек бијела. Осим неиспаваност или прехладе овај дио ока може открити и неке опасне промјене у вашем оррганизму. Жута бјеоњача може бити знак жутице, проблема с јетром и жучи. Црвена може бити знак високог крвног притиска или вирусног обољења попут коњуктивитиса.

4. Испуцале усне
Неугодне пукотине на уснама могу бити узроковане промјенама температуре и вјетром. Али пукотине које се често јављају на завршецима уснама те унутрашње ранице могу бити знак мањка витамина Б и цинка. Ако су пуцања усница учестала узрок може бити гљивична инфекција.

5. Натечени врат
Ако сте примијетили како вам врат изгледа натекло, чим прије потражите савјет љекара. Оток на предњем дјелу врата најчешће узрокују проблеми са штитњачом који су уобичајени код жена између 20 и 50 година.

6. Губитак обрва
Обрве с годинама постају рјеђе, ипак нагли губитак длачица може бити знак проблема са штитњачом, хипертиреозе - преактивне штитњаче или хипотиреозе - смањеног рада штитњаче. Овакве промјене попраћене су и губитком косе.

7. Црвени дланови
Ужарени и црвени дланови могу бити узрок дерматитиса, ексцема или алергијске реакције на метале, љекове, храну или пиће. Исто тако, оваква промјена може бити знак отежаног рада и болести јетре.

8. Промјене на ноктима
Нокти вам могу пуно открити о стању вашег тијела, а узроци промјена могу бити разни. Пет најзначајнијих промјена које не би смјели игнорисати: Блиједи нокти указују на анемију, крхки нокти на мањак калцијума, жути и задебљани нокти уз присуство жутила указује на гљивично обољење, бијеле линије на ноктима указује на мањак протеина, али и болести бубрега, а модри нокти указују на болести дисајних путева или лошију циркулацију...

9. Хладна стопала
Стопала су дио тијела најудаљенији од срца и због тога се васкуларне болести прво манифестују на њима. Раyнаудова болест је аутоимуна болест која узрокује стезање жила у дјеловима тијела као што су ручни и ножни прсти, нос и уши, због чега они постају хладни, блиједи па чак и утрнути.

10. Црвени образи
Иако су нагле промјене на лицу уобичајене код жена између 30 и 55 година живота те могу бити узроковане хормоналним промјенама, промјеном температуре и љутом храном, румени образи могу упућивати и на росацеу - хроничну кожну болест која погађа већином жене, а чији узрок је непознат.