latinica  ћирилица
16/05/2016 |  21:48 | Аутор: БЕТА

Рониоци у Израелу пронашли бродски товар стар 1.600 година (ВИДЕО)

Два рониоца-аматера нашла су археолошко благо на дну Средоземног мора крај Цезареје у Израелу и одмах обавијестили Израелску управу за антиквитете. Процијењено је да се ради о товару трговачког брода који је потонуо прије 1.600 година.
Рониоци у Израелу пронашли бродски товар стар 1.600 година - Фото: AFP
Рониоци у Израелу пронашли бродски товар стар 1.600 годинаФото: AFP

Нађени су новчићи, бронзане статуе и опрема са брода, укључујући сидра и многобројне декоративне предмете, пише израелски лист Харец.

Чим је товар давно нађен Управа за антиквитете започела је у древној луци подводна истраживања.

У товару је била бронзана лампа са ликом римског бога Сола, фигурина богиње мјесеца Луне, лампа налик на главу афричког роба, дијелови три бронзане статуе природне величине и други предмети у облику животиња.

Нађене су и велике посуде за пијаћу воду намијењене посади брода.

Највеће изненађење су два грумена у којима су хиљаде новчића, слијепљених у облику керамичке посуде у којој су транспортовани.

На новчићима је лик цара Константина који је владао Западним римским царством од 312. до 324. године, наводи исти извор.

Нађени су и новчићи са ликом Константиновог ривала Лицинија који је владао источним дијелом царства.

- То су изузетно узбуђујућа открића јер не само да су веома лијепа, већ имају и историјски значај. Локација на дну наговјештава да је велики трговачки брод носио товар метала за рециклажу и да се очито суочио са невременом на улазу у луку - рекао је Јакоб Шарвит из управе за антиквитете.

Прелиминарна испитивања ленгера указују да је било покушаја да се брод укотви, али су се сидра притом сломила што наводи на закључак да су таласи били веома велики, рекли су истраживачи.

Прије годину дана у близини су нађене 2.000 златних новчића старих око 1.000 година.

Управа за антиквитете је похвалила рониоце што су пријавали шта су нашли, те ће бити награђени.