latinica  ћирилица
13/05/2016 |  14:55 | Аутор: Независне

Срце као мотор нашег здравља

С пола сата брзог ходања дневно, те малим промјенама у прехрани можете учинити пуно за здравље својих крвних жила, које је директно повезано са здрављем срца, мозга и других органа.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Кардиоваскуларне болести, које су узрок око 50 одсто случајева смрти у развијеним земљама, могу се подијелити на болести крвних жила срца, које доводе до срчаног удара, те болести крвних жила мозга, врата и главе, које могу проузроковати мождани удар.

Превенција доноси резултате

У развијеним се земљама у задње вријеме полако смањује учесталост срчано-крвожилних болести, а за то је заслужна добро проведена превенција. А она може бити примарна и секундарна: у примарној превенцији здравом се човјеку препоручује да не пуши и не једе масну храну те да се више креће како се болест не би појавила, а код секундарне - након што је болест дијагностикована и лијечена - да се придржава сличних, али строжих упутстава како се болест не би вратила или погоршала.

Као превенција за здраве људе препоручује се десет једноставних ствари које би свако могао направити за здравље својих крвних жила и срца:

1. Сваки дан, или барем пет дана седмично, брзо ходајте по пола сата

2. Избјегавајте храну с пуно холестерола попут свињетине и јела припремљених на роштиљу

3. Користите маслиново и ланено уље

4. Барем три пута седмично једите рибу јер је богата омега-3 масним киселинама

5. Најмање три пута дневно једите воће и поврће

6. Једите више мањих оброка током дана

7. Немојте пушити

8. Алкохол конзумирајте тек у мањим количинама (препоручује се црно вино)

9. Немојте досољавати храну (због контроле притиска)

10. Узимајте редовно све прописане лијекове

Једноставан тест за здравље срца

Једноставно тестирање из удобности сопственог дома може вам помоћи да процијените ризик од срчаних болести. Ако уочите нешто узнемиравајуће, упутите се код љекара и затим слиједите његова упутства. Ево како да на врло лак начин тестирате здравље свог срца.

Обим струка

Велики стомак је темпирана бомба. Жене чији је струк већи од 88 центиметара имају 79 одсто већи укупни ризик од умирања од свих узрока, укључујући болести срца и рака, од оних с обимом од 71 центиметар или мањим. Поставите мјерну траку око најширег дијела стомака, обично непосредно у близини пупка. Мушкарци себи могу дозволити пет центиметра више.

Број откуцаја срца у стању мировања (РХР)

Ваш РХР је добар показатељ стања срца: нижи је бољи. Прије него што ујутру устанете из кревета, кажипрстом пронађите пулс на ручном зглобу. Бројите откуцаје 10 секунди, па помножите тај број са шест. више од 80 - није добро 60 - 80 - добро (нормално) РХР испод 60 или изнад 80 може да указује на дехидрацију или медицинске проблеме типа болести штитне жлијезде или анемије. Изузеци су врхунски спортисти. Наиме, маратонац има минималан пулс између 40 и 50 откуцаја у минуту, а спортска медицина забиљежила је и неке екстреме.

Откуцаји срца послије напора

Што се ваше срце брже враћа у нормалу послије вјежбања, то је здравије. Ако број откуцаја не падне бар за 12 у року од једног минута послије вјежбања, имате повећан ризик за срчане болести, па чак и смрт. Вјежбајте напорно пет минута, зауставите се и одмах измјерите пулс. Један минут пошто сте престали још једном измјерите пулс. Одузмите посљедњи број од првог.

пулс вам је пао мање од 12 - лосе

пулс вам је пао више од 12 - добр.