latinica  ћирилица
13/05/2016 |  13:42 | Аутор: РТС

Преузимање музике ствар прошлости?

На исти начин као што су це-деови замијенили аудио-касете, а онлајн преузимање музике замијенило це-деове, изгледа да дефинитивно долази вријеме да преузимање пјесама уступи мјесто стриминг сервисима.

Диџитал мјузик њуз наводи да технолошки гигант „Епл“ планира „агресивни, двогодишњи план“ да потпуно угаси Ајтјунс, онлајн радњу за преузимање музике у САД и другим државама, како би уступио мјесто револуцији стриминг сервиса.

Иако је појава преузимања музике средином 2000-их виђена као „убица це-деова“, ипак то није био случај. Док је преузимање постало доминантан део музичке индустрије, це-де заправо никада није нестао, а и даље веома исплатив медиј за дистрибуцију музике.

Исто би се могло рећи и за аудио-касете, које су више пута проглашене „потпуно мртвим“ од средине до касних 80-их, међутим, сада доживљавају препород и поновну популарност.

Преузимање музике достигло је врхунац 2012. годинe, а од тада популарност опада, али, чак и највећи песимисти индустрије не виде прави крај преузимања до дубоко у 2020. године.

Чини се да је прерано да „Епл“ размишљања о повлачењу Ајтјунса у наредних неколико година, али, такав исход могао би да буде благодет за „Амазон“ и друге конкуренте „Епла“ који заостају за тим гигантом већ годинама.