latinica  ћирилица
13/05/2016 |  08:33 | Аутор: Агенције

Успjешно изведен први јавни тест "хајперлуп" система (ВИДЕО)

Компанија "Hyperloop One" спровела је пробу прототипа система који би једног дана могао да превози путнике надзвучним брзинама.
Проба „хајперлуп“ система у пустињи Неваде - Фото: Screenshot/YouTube
Проба „хајперлуп“ система у пустињи НевадеФото: Screenshot/YouTube

"Хајперлуп", транспортни систем који је предложио милијардер Илон Маск, направио је први корак према реализацији са првом јавном пробом прототипа.

Једна од компанија која покушава да идеју претвори у стварност, "Hyperloop One" спровела је успјешну пробу у пустињи Неваде, а такође и обезбиједила 80 милиона долара за финансирање даљих истраживања. Један од инвеститора је и француска национална жељезничка компанија СНЦФ.

Када, и ако ако икада буде, завршен "хајперлуп" ће функционисати по принципу погона вагона кроз вакумске цијеви, што би у теорији требало да обезбиједи транспорт путника од Сан Франциска до Лос Анђелеса за мање од 30 минута.

У тесту у Невади постигнуто је убрзање од нуле до 187 километара на сат за само 1,1 секунди, што је рани доказ да је концепт могућ, али да постоје још многе препреке.

"Hyperloop One" је такође најавио партнерство са њемачким и британским инжењерским фирмама и стручњацима.

"Радићемо са партнерима широм свијета како би редефинисали будућност транспорта, обезбјеђујући брз, безбиједан, ефикасан и одржив начин превоза", истакао је извршни директор компаније Роб Лојд.